Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid-19: Ce află vecinii din est de la propaganda pro-Kremlin

”Pe măsură ce Covid-19 s-a răspândit în vecinătatea estică a UE, au apărut și teoriile conspirației. Pentru mass-media pro-Kremlin, pandemia oferă noi oportunități”, scrie organismul Comisiei Europene de luptă împotriva dezonformării – EUvsDisinfo – într-o analiză publicată pe pagina sa.

Dintre acestea, cel mai semnificativ este cazul laboratorului Lugar din Tbilisi, Georgia, pe care mass-media pro-Kremlin a căutat de mult timp să-l arate drept o instalație pentru dezvoltarea unor viruși periculoși.

Când criza coronavirusului a izbucnit, laboratorul Lugar a devenit un subiect favorit pentru campaniile de dezinformare. Încă din 22 ianuarie 2020, propaganda rusă a avut grijă să-i transmită publicului din Belarus că noul virus a fost probabil elaborat în biolaboratoarele NATO. Și armenilor li s-a transmis că laboratoarele finanțate de Pentagon au fost implicate în crearea Covid-19.

O altă teorie vehiculată în regiune susține că SUA se tem de eventuale scurgeri periculoase din laboratoare situate pe propriul teritoriu, astfel că au construit laboratoare biologice militare clandestine în „țările colonizate”, adică Ucraina, Georgia și, de asemenea, Moldova.

Se insinuează astfel că epidemiile încep „lângă aceste instalații”. Aceste teorii ale conspirației au obținut un impuls suplimentar după ce ediția rusă a RT a citat îngrijorările oficialilor chinezi cu privire la activitățile secrete ale laboratoarelor biologice americane din fostele republici sovietice.

EUvsDisinfo apreciază că unul dintre obiectivele principale ale dezinformării pro-Kremlin în regiune este de a crea o diviziune între UE și partenerii săi din vecinătatea estică, printre care Moldova și Ucraina. În contextul Covid-19, UE este înfățișată în mod sistematic în aceste țări ca fiind incapabilă să răspundă la focar în sine, cu atât mai puțin să-și ajute vecinii.

Dar peste tot în lume, pandemia Covid-19 a devenit un teren fertil pentru dezinformarea legată de sănătate și, mai ales, de dezvoltarea 5G. Aici se adaugă mesajele anti-vaccinuri și alte teorii ale conspirației. Multe dintre acestea și-au găsit drum în sfera informațională a țărilor parteneriatului estic.

În Belarus, Organizația Mondială a Sănătății este acuzată că a semănat panică; în Armenia, se spune că OMS dezvoltă vaccinuri cu scopul de a reduce populația globală. În mod similar, numeroase mesaje de dezinformare îl prezintă pe George Soros ca pe o amenințare pentru Armenia, sugerând că miliardarul ar fi implicat și în crearea Covid-19.

Potrivit abordării mediilor pro-Kremlin, Ucraina se găsește mereu la un pas de dezintegrare , iar acum se prăbușește sub povara Covid-19.

Recent, Facebook a eliminat mai multe conturi pro-Kremlin care operau din Crimeea anexată ilegal. De acolo, conturile răspândeau dezinformarea în toată regiunea și chiar în întreaga lume.

Două grupări, ”Frontul de știri” și ”Frontul de Sud”, ajutate de persoane din Rusia și Donbas, au distribuit teorii ale conspirației nu numai despre Covid-19, ci și despre Ucraina, NATO și pe alte teme. De asemenea, a fost închisă o rețea de false conturi Facebook, care dădeau impresia că ar aparține unor cadre medicale din Georgia, implicate în pandemia Covid-19.

Astfel de exemple sunt încurajatoare, consideră organismul european de luptă împotriva dezinformării. Cu toate acestea, este clar că pentru a stopa răspândirea fenomenului, trebuie să se facă mult mai mult.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 20 mai 2020