Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Populism și pandemie: șocul brazilian

În Brazilia, în mijlocul pandemiei Covid-19, președintele populist Jair Bolsonaro refuză să sacrifice economia pe altarul sănătății publice. Împreună cu susținătorii săi, el a denunțat „dictatura coronavirusului” și a minimalizat criza. 

Prin urmare, autoritățile locale au preluat conducerea și au adoptat măsuri de izolare, împotriva avizului președintelui. Chiar și în suburbiile supraaglomerate, locuitorii se mobilizează. În timp ce 13 milioane de oameni locuiesc în aceste cartiere din clasa muncitoare, amenințarea unui dezastru sanitar este reală, potrivit investigației făcută de reporterii France24 în Brazilia.

De când pandemia Covid-19 a ajuns în Brazilia, președintele de extremă dreaptă Jair Bolsonaro nu încetează să minimizeze ceea ce el consideră o  „mică gripă", denunțând  „isteria" din  mass-media și ignorând în mod deschis recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), precum și pe ale propriului ministru al Sănătății, de care a scăpat pe 16 aprilie, în plină criză sanitară. De asemenea, președintele brazilian a scăpat și de al doilea ministru pe care l-a numit de atunci.

Cu toate acestea, o parte a populației este de  acord cu Bolsonaro și mai mulți antreprenori încurajează brazilienii să continue să lucreze pentru a salva economia țării.

Însă în fața amenințării, guvernatorii celor 26 de state ale țării au preluat inițiativa și au adoptat măsuri de protecție locală. În statul Rio de Janeiro, unul dintre cele mai afectate de pandemie, guvernatorul Wilson Witzel a impus măsuri de izolare  încă de la mijlocul lunii martie. La Rio se desfășoară o adevărată operațiune de război: se construiesc opt spitale militare, având în vedere apogeul Covid-19 prevăzut pentru sfârșitul lunii mai.

La rândul său, Jair Bolsonaro solicită „revenirea la normalitate”, pentru redeschiderea magazinelor și postează în mod regulat videoclipuri cu plimbările sale de duminică pe rețelele de socializare, în care își întâlnește susținătorii sau vânzătorii ambulanți pe străzile din Brazilia.

Corona și suburbia, noul război

Cu toate acestea, mulți locuitori pledează pentru o izolare disciplinată ... În suburbiile supra-aglomerate, majoritatea caselor au o singură cameră pentru cinci până la opt persoane și nu au întotdeauna acces la apă curentă. După ce primele cazuri au fost depistate acolo, singura prezență vizibilă a autorităților a devenit compania de salubrizare care curăță străzile principale ale orașului.

Ana Paula, vânzătoare ambulantă pe plajă și mamă a doi copii din suburbia Babilonia, nu are nici săpun nici dezinfectant pentru a-și proteja copiii. Ea poate conta doar pe ajutorul lui Rafael Rodrigues, președintele asociației de locuitori, care colectează donații cu tinerii voluntari ai zonei pentru a distribui produse de strictă necesitate. O altă localnică, Andrea, urmează să primească ajutorul votat în cele din urmă de Congres: 110 euro de persoană timp de trei luni. Dar fără un cont bancar, încasarea acestui ajutor este o cursă cu obstacole ...

În timp ce absența autorităților devine clară în suburbii, unii lideri interlopi iau lucrurile în propriile mâini și asigură respectarea normelor de distanțare și igienă în comunitatea lor. Aceștia cunosc războiul, dar de această dată inamicul este invizibil. Celebrul Terceiro Comando, una dintre cele mai puternice facțiuni din țară, a decis chiar să impună un ordin de restricție. Membrii formaațiunii explică faptul că au implementat restricții de circulație într-una dintre cele mai mari suburbii din oraș.

În Paraisópolis,cea mai mare suburbie din São Paulo, Gilson, președintele asociației de rezidenți, a găsit soluția: banii economisiți de asociație vor fi folosiți pentru angajarea unei echipe de medici, asistenți și ambulanțieri pentru a îngriji bolnavii și a-i duce la cel mai apropiat spital. Nu este suficient să cumpărăm un ventilator, dar este singura soluție, potrivit lui Gilson: „Inventivitatea este cuvântul nostru de veghe din suburbie. Președintele ne vede ca pe niște vite bune de dus la abator, deci prin unitate trebuie să opunem rezistență”.

 

Traducere de Anda Costiuc, după articolul publicat de France24