Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce face UE în criza COVID-19?

Ce face UE în criza COVID-19? Ce face pentru oameni mai exact? E o întrebare la care au încercat să răspundă trei europarlamentari din grupuri diferite în cadrul unei dezbateri organizate online de Biroul Parlamentului European la București.

Mereu când este o criză în rândul statelor membre, oamenii așteaptă ca UE să rezolve această criză, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan încă de la inceputul dezbaterii. Și această așteptare a oamenilor este un lucru bun, mai spune europarlamenatrul, asta arată încrederea pe care o au in institutiile europene, a explicat europarlamentarul PNL.

Toți cei trei europarlamentari au căzut de acord că UE s-a mișcat foarte rapid în această criză, deși nu are prerogative în ceea  ce priveste sănătatea: primele măsuri au fost luate încă din martie, amintește Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului PPE.

Ne aflăm în prag de recesiune economică. șomajul va crește și există risc mare ca multe companii să intre în faliment. Și tocmai de aceea trebuie să ajutăm. Oamenii în primul rând, dar și companiile. Trebuie să ajutăm de la nivel european, și de la nivel național, vom aloca foarte multe fonduri europene, spune Siegfried Mureșan.

E important ca oamenii să știe că au fost alocați bani pentru achiziția de echipamente, spitalele de campanie au fost ridicate tot cu bani europeni și se mai pot face multe, după cum ținea să atragă atenția Dacian Cioloș, liderul grupului europarlamentar Renew Europe. 

"Eu am intenția să propun, când vom aproba aceste programe de reconstrucție, de relansare, care vor viza și sectorul medical, să propun ca din fonduri europene să putem finanța o rețea de spitale care să poată fi mobilizate în rețea atunci când capacitatea unui stat membru e depășită în situație de criză. Și în felul acesta România ar putea beneficia de fonduri ca să-și construiască spitale pe care să le folosească în perioadă normală, dar atunci când e nevoie, cum a fost acum, 

120 de milioane de euro reprezintă fonduri alocate doar pentru acordarea de sporuri pentru personalul medical. 350 de milioane euro sunt utilizate pt plata șomajului tehnic. Sunt câteva dintre măsurile luate de UE pentru a contracara efectele COVID-19. Sunt cifre care arată implicarea UE într-un moment în care se pune tot mai des întrebarea dacă va reuși blocul comunitar să supraviețuiască acestei crize. Cei trei europarlamentari prezenți la dezbatere cred că da.

În același timp însă, în timp ce vorbesc despre atacurile din exterior, venite din partea unor entități precum Rusia și China, eurodeputații nu ezită să se acuze de populism exact cand vorbesc despre chestiuni extrem de importante, precum sănătatea (AUDIO).
În timpul crizei s-a asigurat crearea de culoare de transport astfel încât criza sanitară să nu se transforme în una de bunuri sau alimente.  

3, 3 miliarde de euro s-au alocat pentru sprijinirea IMM-urilor. Bani sunt mulți, în domenii vitale diferite, iar România trebuie sa se dovedească acum capabilă să-i și absoarbă.

Iar când vine vorba de ținut pasul cu celelalte state membre în ceea ce privește atragerea acestor bani, Bucureștiul dă din nou semne de slăbiciune, dupa cum remarcau în cadrul discuțiilor europarlamanari, Carmen Avram și Dacian Cioloș.

Eurodeputatul PSD Carmen Avram explică: a fost o primă schemă de ajutor în valoare de 3, 3 miliarde de euro pentru IMM-uri, dintre care au revenit întreprinderilor agricole câte 100 de mii de euro, iar pentru fermele de acvacultură câte 120 de mii de euro per fermă. Aici intervine însă o problemă cu Guvernul, care, din păcate, se împiedică în oferirea de credite, ultima cifră fiind de 16 credite oferite IMM-urilor până în acest moment ceea ce este tulburător având în vedere că întreaga UE e deja mobilizată ș se distribuie bani ca acest companii mici să supraviețuiască."

În ciuda divergențelor și a viziunilor politice diferite, toți cei trei eurodeputați au ținut să transmită că forța Uniunii Europene e înăuntrul ei. Cum se raportează la provocările externe, cum e privită relația cu China în această perioadă, aflați într-un material viitor.