Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dacian Cioloș: Aș fi vrut să văd în Parlament o dezbatere economică, nu protecție de clan

Dacian Ciolos Parlament dezbatere economica protectie clan.jpg

Dacian Cioloș, critic la adresa Parlamentului și a Guvernului (Sursa foto: Facebook/Dacian Cioloș)
Dacian Cioloș, critic la adresa Parlamentului și a Guvernului (Sursa foto: Facebook/Dacian Cioloș)

Guvernul a avut o comunicare deficitară și lipsită de empatie în criza Covid-19, declară la RFI președintele PLUS, Dacian Cioloș. El critică în același timp Parlamentul, care a încuviințat starea de alertă, dar a modificat Hotărârea de Guvern în acest sens. Legislativul cere Executivului să ofere gratuit măști de protecție categoriilor defavorizate și face practic imposibilă demiterea șefilor de spitale de către Ministerul Sănătății.

Dacian Cioloș critică demersurile Parlamentului României privind starea de alertă: ”Cu tristețe trebuie să spun că nu mă surprinde faptul că tot mai multă lume își pierde încrederea în autoritatea statului și aici mă gândesc în primul rând la deciziile la nivel politic și la calitatea sau mai degrabă lipsa calității în unele domenii a serviciului public. Și parte din ceea ce s-a decis acum intră în aceeași categorie (...). Politicienii din Parlament, majoritatea, în loc să se preocupe de soluții, eu aș fi vrut să văd acum o dezbatere despre soluții pentru relansarea economiei, nu de o protecție aproape de clan a unor numiri politice în fruntea unor instituții ale statului, stat care, iată, e slăbit și stat în care tot mai multă lume își pierde încrederea”.

Președintele PLUS precizează că e mulțumit parțial de modul în care Guvernul Orban a gestionat starea de urgență și cea de alertă: ”Parțial, aș spune și aici nu e vorba de cât sunt eu, personal, de mulțumit sau de nemulțumit, dar vedem chiar și din analize și sondaje modul cum percepe lumea, cum percep oamenii pe stradă acest mod de gestionare. Eu cred că am avut noroc că am avut un președinte care a fost ferm și clar și care a comunicat și pentru Guvern, pentru că din partea Guvernului mie mi se pare că a existat în mod clar o comunicare deficitară și în multe cazuri lipsită de empatie față de oameni și față de problemele oamenilor, vorbesc la nivel politic. Au existat anumite bâlbe, a existat acea perioadă de vid legislativ în modul de a gestiona lucrurile”.

 
Dacian Cioloș, despre Hotărârea de Guvern privind starea de alertă, modificată de Parlament