Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum s-a ascuns Regina Elisabeta de Ceaușescu într-un tufiș în 1978

regina_ceausescu.jpg

Sursa imaginii: 
Getty Images

Regina Elisabeta a II-a l-a considerat pe Nicolae Ceaușescu cel mai neplăcut oaspete primit la Palatul Buckingham, potrivit unui documentar al rețelei britanice ITV. Suverana a ajuns chiar să se ascundă într-un tufiș ca să-l evite pe dictator și soția sa, Elena.

Foarte puțini oameni ar refuza o invitație de a se întâlni cu Regina Elisabeta, iar Suverana s-a întâlnit cu unii dintre cei mai importanți și faimoși oameni din lume în timpul domniei sale de 68 de ani, între alții cu 11 președinți ai Statelor Unite.

Cu toate acestea, nu ea alege pe cine găzduiește la Palatul Buckingham, ci guvernul Majestății Sale, care a ales câțiva invitați controversați de-a lungul anilor.

În ciuda părerilor sale personale, regina zâmbește și discută politicos cu invitații, arătându-le reședința sa oficială din Londra. 

În documentarul ITV au fost înfățișați cu Regina fostul președinte al Zimbabwe, Robert Mugabe și președintele Siriei Bashar Assad.  

Dar a existat un invitat de care ea s-a străduit să-și ascundă adevăratele sentimente, iar un expert regal a susținut că Regina  chiar s-a ascuns într-un tufiș pentru a evita discuțiile cu el.

În 1978, Nicolae Ceaușescu și soția sa Elena au fost invitați în Marea Britanie de guvernul Laburist condus de James Callaghan pentru o vizită de stat de patru zile.

Cu toate acestea, au apărut îngrijorari și nemulțumiri în timpul vizitei, ministrul de externe David Owen scriind o notă de mână pe un briefing: "Cine a fost de acord cu această vizită, eu? Dacă da, siguranță regret".

"Presa a început să-l interogheze pe ministrul de externe David Owen și spunea„ de ce invităm acest monstru să vină în Marea Britanie?". a spus la ITV biograful regal Robert Hardman: 

"Vizita ar fi putut fi anulată din punct de vedere tehnic, dar repercusiunile politice ar fi fost enorme", a explicat Owen, azi în vârstă de 81 de ani, în cursul documentarului. .

Dezgustul Reginei față de Ceaușescu

Regina și prințul consort Philip au întâmpinat cuplul Ceaușescu în gara Victoria și au făcut o scurtă plimbare cu caleașca până la palat.

Regina Elisabeta a II-a, Prințul Philip, Nicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu
Regina Elisabeta a II-a, Prințul Philip, Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au participat la un dineu la Palatul Buckingham
Sursa imaginii: 
Getty Images

"Ea a spus odată unui oaspete la un dineu, care la rândul său mi-a spus că în timpul vizitei din 1978, Regina și-a scos cățeii Corgi la o plimbare în grădinile Palatului și i-a văzut pe Ceaușești venind din sens opus." spune Hardman

"S-a gândit că nu poate face față să vorbească cu ei , așa că pentru prima și singura dată în viața ei, s-a ascuns într-un tufiș din grădinile palatului pentru a-i evita pe oaspeții săi", adaugă el.

"Regina a trebuit să suporte multe persoane în tăcere la viața ei, dar Ceaușescu a fost prea mult chiar și pentru ea. A explicat asta destul de clar, nu i-a plăcut de loc."  a adăugat Lordul David Owen.

În 1978 imaginea lui Ceaușescu în Occident era încă bună și guvernul Laburist britanic a încercat să exploateze acest lucru pentru avantaje politice și economice. 

Dar această imagine avea să înceapă să se strice la numai câteva luni după vizita la Londra, după fuga în Statele Unite a șefului spionajului extern, generalul Mihai Pacepa, ale cărui dezvăluiri au ajutat la schimbarea atitudinii Occidentului față de dictatorul român. 

Iar în 1989 cu puțin timp înainte de răsturnarea sa, guvernul britanic i-a retras lui Ceaușescu Ordinul de Bath cu care fusese decorat de Regină în timpul vizitei din 1978.

Un gest fără precedent, prevestit însă de dezgustul simțit de suverană față de dictatorul comunist cu 11 ani înainte.