Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anexarea Cisiordaniei: Parisul, Berlinul, Roma și Madridul pregătesc o „acțiune comună”

cisiordania.png

Colonia israeliană Ramat Givat Zeev din Cisiordania
Image source: 
Reuters via France24

În fața posibilei anexări a coloniilor din Cisiordania de către Israel, Franța și alte țări europene doresc să redeschidă negocierile între israelieni și palestinieni.

Mai multe țări europene, printre care Franța, Germania și Italia, pregătesc o „acțiune comună” pentru a redeschide „negocierile” între israelieni și palestinieni. Țările nu exclud posibilitatea unei „riposte” odată ce anumite colonii din Cisiordania sunt anexate, a anunțat șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Driam.

„În prezent negociem cu Italia, Germania și Spania, alături de alte câteva state membre, Luxembourg, Irlanda [...] pentru a pregăti o acțiune comună”, a declarat Jean-Yves Le Drian în timpul unei audieri în fața Comisiei Afacerilor Externe de la Adunarea Națională a Franței.

Obiectivul este acela de a determina celelalte țări „să revină la masa negocierilor”, a precizat ministrul Afacerilor Externe, menționând totodată că urmează să discute „în câteva zile” cu noul său omolog israelian.

„Mai întâi vom discuta între noi, iar dacă se ivește oportunitatea, zilele următoare vom declara public ce am discutat”, declară acesta.

„O violare gravă” a dreptului internațional

Jean-Yves Le Drian a evocat și măsuri de „ripostă” în cazul în care anexarea s-ar concretiza. „Lucrăm laolaltă pentru o acțiune comună de prevenire și, dacă e cazul, de ripostă, dacă cumva se ia această decizie”, a subliniat el fără mai multe precizări.

Israelul și-a ales duminică un guvern de uniune națională în care rolurile principale le au Partidul politic Likoud (de extremă dreaptă) sub conducerea lui Benjamin Netanyahu și alianța politică centristă Bleu Blanc, condusă de fostul șef al armatei, Benny Gantz, alături de aliații lor.

În virtutea acordului Netanyahu/Gantz, guvernul trebuie să prezinte, începând cu 1 iulie, strategia privind punerea în aplicare a planului Trump. Președintele american prevedea anexarea Văii Iordanului (adică 30% din Cisiordania) și  a peste 130 de colonii, precum și crearea unui stat palestinian.

„Acest lucru ar constitui pentru noi o violare gravă” a dreptului internațional și „ar pune ireversibil sub semnul întrebării soluția luată de cele două state și stabilirea păcii durabile”, a subliniat ministrul.

Franța „a păstrat legătura” cu statele arabe, în special cu Iordania, Egiptul, țările semnatare ale acordului de pace cu Israelul, acord ce le permite transmiterea mesajului „la nivel înalt guvernului israelian”, precum și cu autoritățile palestiniene, precizează Jean-Yves Le Drian.

Președintele Palestinei, Mahmoud Abbas, a amenințat din nou că va pune capăt cooperării cu Israelul, țară care își propune să anexeze teritoriile ocupate din Cisiordania, pe probleme de securitate.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după articolul publicat de France24