Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministerul român de Externe, critici dure la adresa premierului moldovean. Declarațiile lui Chicu, denigratoare, inacceptabile

poza_guvern_1.jpg

Image source: 
Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Afacerilor Externe de la București a criticat dur declarațiile denigratoare, lansate vineri de prim-ministrul R.Moldova la adresa României.”MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora. Declarațiile prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil”.

Reacția Ministerului de Externe vine după ce premierul moldovean, Ion Chicu a atacat vineri România în contextul în care europarlamentarul român, Siegfried Mureșan a menționat că ”Guvernul Republicii Moldova eșuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eșuat și în implementarea reformelor”.

La scurt timp după mesajul europarlamentarului Siegfried Mureșan, prim-ministrul moldovean, Ion Chicu a venit cu o replică.”Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu "patronajul" peste noi... Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de "adus mingi" buni...Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID19 înregistrați în toată țara mea. Și medici, cam tot atîți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deși numărul populației este egal”.

”Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine – deloc”, a scris Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

MAE: Declarațiile premierului moldovean denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova

Ministerul Afacerilor Externe al României susține că declarațiile premierului moldovean denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului român de Externe.

”MAE român evidențiază că implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă numai o obligație pentru Republica Moldova, ci și garanția prosperității pentru cetățenii săi. Bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declarații publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcția construirii unui stat de drept solid și cu instituții democratice. Așa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi și în viitor un pilon de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova”.

”Aceste aspecte au fost aduse, în această după-masă, la cunoștința ambasadorului Republicii Moldova la București, care a fost convocat din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe, de către secretarul de stat Dan Neculăescu. De asemenea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică pe aceeași temă cu omologul său de la Chișinău”, se mai arată în comunicatul de presă.

Siegfried Mureșan: Singurul Guvern care și-a respectat angajamentele, a implementat proiecte și a făcut un progres vizibil a fost Guvernul Sandu

”În ultimii 5 ani de zile, Republica Moldova a avut parte de mai multe guverne slabe. Guvernele Partidului Democrat și cel al Partidului Socialiștilor au destabilizat situația politică din Republica Moldova și au împovărat cetățenii. Din această cauză, criza COVID-19 a prins Republica Moldova nepregătită”. ”Singurul guvern care și-a respectat angajamentele, a implementat proiecte și a făcut un progres vizibil a fost Guvernul condus de Maia Sandu. Guvernul a introdus un program de reformă ambițios în spiritul deoligarhizării și a inițiat o serie de reforme stipulate în Acordul de Asociere. Deși actualul guvern și-a declarat disponibilitatea de a continua integrarea cu Uniunea Europeană, același raport spune că viitorul reformelor rămâne incert, pentru că succesul final al modificărilor din domeniul de justiție și anticorupție va depinde de voința politică a actualelor autorități, care tind să-și favorizeze persoanele asociate guvernării”.

Guvernul Republicii Moldova nu trebuie să mai întârzie cu reforme precum consolidarea independenței instituțiilor statului, garantarea separării puterilor în stat și independența sistemului judiciar și a celui de urmărire penală, este de părere Siegfried Mureșan.

”Trebuie să lupte împotriva corupției, să îmbunătățească condițiile de viață ale cetățenilor și nu în ultimul rând, să avanseze în investigarea fraudei bancare din 2014. ”Cu toate acestea, Uniunea Europeană rămâne cel mai important partener al cetățenilor Republicii Moldova. Noi vom continua să susținem implementarea reformelor și parcursul european al Republicii Moldova și vom ajuta cetățenii acestei țări. Iar de la autoritățile de la Chișinău așteptăm o deschidere mai mare în vederea implementării tuturor reformelor necesare pentru consolidarea democrației și dezvoltarea economică în Republica Moldova”, conchide europarlamentarul român, Siegfried Mureșan.

Maia Sandu: ”Guvernul lui Dodon a întrecut orice măsură”

De partea sa, fostul prim-ministru al R.Moldova, Maia Sandu, consideră că ”Guvernul lui Dodon a întrecut orice măsură, atacurile de azi ale lui Chicu demonstrează lipsă de respect atât față de România, cât și față de cetățenii Republicii Moldova. Dar România trebuie să știe că nici Dodon, nici prim-ministrul lui nu reprezintă opinia oamenilor. Dodon a ajuns în fotoliul de președinte cu ajutorul unei grupări criminale conduse de Plahotniuc, iar Chicu e doar o slugă fidelă a lui Dodon. Regretăm comportamentul neadecvat al acestor personaje și cerem scuze pentru tupeul şi proasta lor educație. Sunt sigură că în curând vom scăpa de ambii”, afirmă Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate.

Eugen Tomac:”După atacurile premierului moldovean, răspunsul nostru prompt trebuie să fie retragerea cetățeniei române”

În același timp, președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac declară că după atacurile premierului moldovean Chicu la adresa României și a Uniunii Europene,”cred că răspunsul nostru prompt trebuie să fie retragerea cetățeniei române”.

”Nu poți fi și cetățean UE, și propagandist în stil sovietic la Chișinău. Limbajul folosit la adresa unui lider PPE arată cât de mult le place unor politicieni din R. Moldova statutul de slugă. Aici nu este vorba doar de un atac la adresa lui Siegfried Mureșan, ci despre modul absolut abject în care un exponent al Federației Ruse atacă România și Uniunea Europeană”, conchide liderul PMP, Eugen Tomac. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre atacul dur, lansat de premierul moldvean la adresa României și reacția MAE român