Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eugen Tomac, președinte PMP: Atacul premierului Ion Chicu la adresa României și a UE, sub orice critică. Să-l lăsăm fără cetățenia română

Eugen Tomac Cabinet larga sustinere Parlament.jpg

Eugen Tomac ar vrea o coaliție largă la guvernare, după alegerile parlamentare (Sursa foto: Facebook/Eugen Tomac)
Eugen Tomac ar vrea o coaliție largă la guvernare, după alegerile parlamentare (Sursa foto: Facebook/Eugen Tomac)

Preşedintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, solicită retragerea cetățeniei române a premierului moldovean Ion Chicu, "în urma atacurilor acestuia la adresa României și a Uniunii Europene". 

Noi am făcut destule pentru ca Republica Moldova să se simtă profund atașată de valorile autentice care definesc națiunea română de-o parte și de alta a Prutului și atașamentul față de Uniunea Europeană. Consider că aceste gesturi, absolut ridicole, ale unor decidenți de la Chișinău, de a ataca în termenii cei mai vulgari România trebuie sancționate, cu atât mai mult cu cât premierul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, este și cetățean român. Dacă nu se simte bine în haina de cetățean român, chiar și în calitate de decident de vârf al Republicii Moldova, nu este obligat să dețină cetățenia română. Eu aș institui această procedură- atunci când crezi că dă mult mai bine pentru o parte a electoratului din Republica Moldova să-ți încorzi mușchii cu adresare suburbană la adresa României, să îi lipsim de acest statut, pentru că ei au jurat loialitate statului român atunci când au solicitat cetățenie română. Nu-i obligă nimeni să stea cu tricolorul în spate, cu tricolorul românesc, de dimineața până seara", a declarat la RFI, preşedintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac. 

Potrivit acestuia, "decența este absolut necesară, iar atacul premierului Chicu la adresa României și a Uniunii Europene este sub orice critică și intră în aceeași logică pe care în mod repetat politicienii din Republica Moldova o folosesc în campaniile electorale. Or, știm că pe 1 noiembrie vor fi alegerile și domnul Chicu a intrat în această logică trebuie să îl ușurăm, să-l lăsăm fără cetățenie, să se simtă mai bine". 

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

 

 

„Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu "patronajul" peste noi... Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de "adus mingi" buni... Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 integistrati in toată țara mea. Si medici, cam tot atîți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populației este egal. Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine - deloc” - a scris premierul Ion Chicu pe Facebook.

„Față de declarațiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora. Declarațiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil.", transmite Ministerul Afacerilor Externe. MAE apreciază că "aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova. MAE român evidențiază că implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă numai o obligație pentru Republica Moldova, ci și garanția prosperității pentru cetățenii săi. Bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declarații publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcția construirii unui stat de drept solid și cu instituții democratice".