Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Care sunt regulile de carantină pentru călătorii sosiți

sosire_aeroport.jpg

Anunț pe aeroportul Heathrow
Călătorii sosiți din străinătate vor fi supuși unei carantine de 14 zile
Sursa imaginii: 
PA

Guvernul britanic a anunțat introducerea unei perioade de carantină de 14 zile pentru călătorii sosiți în Regatul Unit începând cu data de 8 iunie pentru a controla răspândirea Coronavirus. Măsura a fost criticată atât în UK cât și în celelalte țări europene. 

Cum va funcționa?

Toți pasagerii care sosesc vor fi obligați să completeze un formular de localizare, astfel încât să poată fi contactați dacă aceștia sau cineva cu care au fost în contact, se îmbolnăvește.

Cum se aplică?

O încălcare a autoizolării ar putea fi pedepsită cu o amendă de 1000 de lire sterline în Anglia sau cu urmărirea penală și cu amendă nelimitată. Nivelul amenzii ar putea fi majorat dacă crește riscul de infecție din străinătate. Administrațiile din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord își vor stabili propriile lor reguli de aplicare.

Autoritățile vor efectua controale la frontieră și pot refuza intrarea oricărui cetățean străin care refuză respectarea reglementărilor și nu este rezident în Marea Britanie.

Nerespectarea formularului de localizare va fi pedepsită printr-o amendă de 100 de lire sterline.

Autoritățile de sănătate publică vor efectua controale prin sondaj în Anglia pentru a asigura respectarea cerințelor de autoizolare.

Expulzarea va fi luată în considerare ca o ultimă soluție pentru cetățenii străini nerezidenți care refuză să se conformeze.

De ce aceste măsuri acum?

Ministerul de interne spune că, pe măsură ce rata de transmitere în Marea Britanie scade și numărul călătorilor care sosesc crește, cazurile importate pot reprezenta o amenințare mai mare, deoarece acestea ar putea deveni o proporție mai mare din numărul total de infecții în Marea Britanie și să sporească răspândirea bolii.

Sosirile pasagerilor pe calea aerului în Marea Britanie s-au prăbușit în proporție de 99% în perioada de restricții, deși cel puțin 95000 de oameni au ajuns în UK numai în aprilie.

De ce nu mai devreme?

Consilierul științific principal al Ministerului de Interne, profesor John Aston, spune că, deși a existat o transmisie comunitară semnificativă a virusului în Regatul Unit, impactul instituirii unor restricții suplimentare de frontieră ar fi fost neglijabil la răspândirea virusului.

Cu toate acestea, guvernul s-a confruntat cu critici pentru că nu a aplicat măsuri mai stricte în primele trei luni ale anului când a început pandemia.

La sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, politica a fost de a sfătui toate sosirile dintr-o serie de regiuni ale globului, inclusiv Wuhan în China, să se auto-izoleze, dar aceasta a fost anulatp la 13 martie.

De atunci, sosirilor li s-au oferit pliante pe frontieră pentru a le informa despre restricții de carantină.

Există derogări?

O listă completă a derogărilor va fi publicată pe Gov.uk. Ministerul de interne a confirmat deja următoarele categorii:

  • Lucrători în transportul rutier de marfă, pentru a asigura că livrarea de bunuri nu este afectată.
  • Lucrătorii medicali care călătoresc pentru a ajuta la lupta împotriva Coronavirus.
  • Oricine se deplasează din interiorul zonei comune de călătorie, care acoperă Republica Irlanda, Insulele din Canalul Mânecii și Insula Man.
  • Muncitori agricoli sezonieri care se vor autoizola pe proprietatea unde lucrează.

Cat va dura?

Guvernul va analiza măsurile la fiecare trei săptămâni. Pe termen mai lung, guvernul a spus că va analiza mai multe opțiuni, inclusiv poduri aeriene - acorduri cu țările care au rate mici de transmitere a virusului.

Critici la adresa carantinei

Organizațiile oamenilor de afaceri din Marea Britanie au criticat sever măsura anunțată de guvern.

Sosire Eurostar Londra
Exceptarea inițială de carantină pentru călătorii sosiți din Franța a fost anulată de guvernul britanic
Sursa imaginii: 
AFP/Getty

 "Industria manufacturieră este dezamăgită de această măsură care este izolaționistă și va împiedica multe călătorii transfrontaliere esențiale pentru a oferi servicii și întreținere. În plus, transportul aerian cu aeronavele de pasageri oferă o proporție semnificativă din capacitatea lanțului de export și de aprovizionare din Marea Britanie, toate acestea fiind esențiale pentru operațiuni, deoarece companiile încep să-și reia activitatea", a declarat Stephen Phipson, directorul executiv al companiei Make UK.

 "Impunerea unei perioade de carantină va afecta în mod inevitabil călătoriile internaționale ale vizitatorilor și, cu cât aceasta este mai lungă, cu atât va suferi mai multe daune.” a spus Kate Nicholls, directorul executiv al firmei UK Hospitality.

Imediat după anunțul guvernului britanic și guvernul Franței a anunțat că va introduce de pe data de 8 iunie obligativitatea unei perioade de carantină de 14 zile pentru călătorii care sosesc din Regatul Unit.

Inițial, prim ministrul Boris Johnson și președintele Emmanuel Macron anunțaseră o exceptare a călătorilor sosiți în UK din Franța, dar aceasta a fost anulată la obiecțiile Comisiei Europene care a spus că o astfel de măsură trebuie aplicată tuturor celor sosiți din țări membre ale UE.