Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reacții la scandalul diplomatic Chișinău-București.”Mi-e rușine, m-am simțit umilit. Cu ce obraz vom merge peste Prut”

poza_chicu_aurescu.jpg

Premierul moldovean, Ion Chicu și Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, la începutul misiunii umanitare a medicilor români, în R.Moldova
Image source: 
Guvernul Republicii Moldova

Tot mai multe reacții apar la scandalul diplomatic dintre Chișinău și București, provocat la sfârșitul săptămânii trecute de premierul moldovean, Ion Chicu. După ce Ministerul de Externe de la București a calificat declarațiile lui Chicu ca fiind denigratoare, inacceptabile, mai nou, parlamentarul român, Constantin Codreanu a anunțat că, luni, va depune o cerere către Autoritatea Națională pentru Cetățenie, prin care va solicita retragerea cetățeniei române prim-ministrului R.Moldova. Și compozitorul Eugen Doga, cetățean de onoare al mai multor orașe din România, inclusiv al Bucureștiului, s-a arătat indignat de atacul premierului la adresa României.”Mi-e rușine, m-am simțit umilit și eu, și toți oamenii de bună credință. Cu ce obraz vom merge noi peste Prut să cântăm, să creăm, să ne bucurăm împreună ca frații, ca buni vecini”, se întreabă Eugen Doga.

”Cum credeți că trebuie să mă simt eu, venind încolo, dacă dumneavoastră v-ați permis să vorbiți atât de urât în adresa acestei țări. Ce muscă v-a mușcat că atât de iute v-ați întors cu spatele spre țara-frate, după cum o numiți și dumneavoastră, care fără nici o umbră în gândire sau la fapte ne ajută necondiționat, ne repară grădinițele și școlile, construiește și repară lăcașele de cultură, luptă împreună cu medicii noștri cu coronavirus, ne trimite camioane și avioane cu materiale umanitare, de care are nevoie și România, pentru populația noastră”, afirmă compozitorul. 

Eugen Doga consideră că datorită artei noastre, nu declarațiilor scandaloase,”ne cunoaște lumea de bine, ne stimează și ne întind mâinile de ajutor. Ba chiar și ne aplaudă. Mi-e rușine, pentru că ați vorbit nu prea prietenos din numele țării”. ”Ce, gata, s-a pus punctul pe Ateneul Român, pe celebrul ”Palatul Culturii” din Iași, pe frumoasele colaborări cu genialul Ion Popescu Gopo, dacă-l cunoașteți, Anda Călugăreanu, Mihai Constantinescu, scenele din Cluj, Craiova, Oradea? Dumneavoastră nu aveți nevoie de toate aceste. Noi avem nevoie. Asta este armura ființei noastre ca cetățeni, ca artiști, fără care vom fi știrbiți și vom rămâne a nimănui. Nu aveți motive serioase pentru asemenea mesaje, fiindcă țara pe care o conduceți este la culmea sărăciei. Șuvoaiele de bani reali, nu cei promiși, veniți din Occident deseori rămân neobservați și autorii acestor tranzacții nu primesc un cuvânt frumos de mulțumire, așa cum ne-au învățat părinții. Nu știți ce face un artist dacă e fluierat din sală? Pleacă, cu rușine”, conchide compozitorul Eugen Doga. 

Deputații primului Parlament: Declarațiile lui Chicu, incompatibile cu funcția de prim-ministru

Între timp, deputații primului Parlament al R.Moldova susțin că gestul lui Chicu este de-a dreptul scandalos din punct de vedere diplomatic, denigrator și inacceptabil față de România.Totodată, parlamentarii susțin că se desolidarizează de atitudinea iresponsabilă a premierului. ”Aceste declarații sunt cu atât mai regretabile, cu cât ele vin la numai câteva zile de la încheierea misiunii unei echipe de medici voluntari români care, în plin colaps medical, economic și social, au luptat cot la cot cu medicii din Republica Moldova pentru salvarea de vieți omenești, iar România a acordat un substanțial ajutor absolut dezinteresat cetățenilor de pe malul stâng al Prutului”.

Într-un mesaj al parlamentarilor moldoveni se mai arată că ”declarațiile grobiene ale premierului Chicu, șeful  Guvernului de la Chișinău, în raport cu Guvernul României și a oficialilor Uniunii Europene, sfidează nu numai bunul simț, dar și încalcă sacre valori general-umane, jignește demnitatea națională a cetățenilor Republicii Moldova, aduce grave prejudicii morale și politice pe plan intern și extern statului nostru”.

Constansitn Codreanu:”Solicit autorităților abilitate să îi retragă cetățenia română lui Ion Chicu”

Să spunem că, după atacul dur al premierului moldovean la adresa României, demisia acestuia a fost cerută atât la Chișinău, cât și de la București. Ca cetățean al Republicii Moldova, și deputatul Constantin Codreanu îi cere demisia premierului Ion Chicu.”Prin atacurile denigratoare la adresa României nu a ofensat doar România. În primul rând, este o insultă la adresa cetățenilor Republicii Moldova care prețuiesc sprijinul constant pe care l-au primit de-a lungul timpului din partea Bucureștiului”.

”Trebuie regândită din temelii întreaga relație cu Guvernul de la Chișinău. Este a doua palmă dată României, în ultima perioadă, după "ceremonia" organizată sub un pod la sosirea convoiului cu materiale sanitare donate de România. În calitate de cetățean român și ca parlamentar al României, solicită autorităților abilitate ”să îi retragă cetățenia română lui Ion Chicu în conformitate cu articolul 25 al Legii 21/1991 a cetățeniei române, alin. 1., lit a: "cetățenia română se poate retrage persoanei care, aflată în străinătate, săvârșește fapte deosebit de grave prin care vatămă interesele statului român sau lezează prestigiul României". Declarația “războinică” a premierului este echivalentul unei fapte ce lezează prestigiul României. Voi trimite, luni, o cerere în acest sens Autorității Naționale pentru Cetățenie”, mai afirmă parlamentarul român.

Igor Dodon:”Poziția mea a rămas neschimbată și consecventa - pledez pentru o politică externă echilibrată, relații reciproc avantajoase și cu Estul și cu Vestul”

Șeful statului, Igor Dodon, liderul informal al Partidului Socialiștilor sare în apărarea premierului Chicu. În ultimele zile, susține Dodon, au fost făcute mai multe declarații care ar putea afecta în mod nejustificat relațiile bune și parteneriatul strategic pe care Republica Moldova îl are cu diferiți parteneri externi și in special cu România și Federația Rusa.”Poziția mea a rămas neschimbată și consecventa - pledez pentru o politică externă echilibrată, relații reciproc avantajoase și cu Estul și cu Vestul. Constat cu îngrijorare modul provocator în care este denigrată Republica Moldova și instituțiile sale de către unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degrabă membrii ai unor partide de opoziție din Republica Moldova și au o abordare partizană în ceea ce privește interesul cetățenilor noștri, una care creează adesea tensiuni și distorsionează realitățile din țara noastră”. 

Amintim că, premierul moldovean, Ion Chicu a atacat vineri dur România în contextul în care europarlamentarul român, Siegfried Mureșan a criticat Guvernul R.Moldova întrucât ”eșuează în implementarea reformelor și în gestionarea crizei Covid-19”. Chicu l-a numit ratat pe europarlamentarul român, care nu a realizat nimic în viață, dar are tupeul să critice guvernarea de la Chișinău. Totodată, prim-ministrul moldovean a criticat și România pentru felul în care gestionează criza provocată de coronavirus.

Unii experți de la Chișinău susțin că disensiunile dintre Chișinău - București vin acum tocmai pentru a sustrage atenția publică de la un alt scandal. Este vorba despre imaginile video cu Dodon care ar fi luat o pungă cu bani, în vara anului 2019, de la fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Publicarea imaginilor are loc în contextul în care opoziția se pregătește să dea jos Guvernul socialist, iar la 1 noiembrie urmează să aibă loc alegerile prezidențiale.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reacțiile legate de scandalul Chișinău-București, provocat de premierul moldovean