Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus: China și Statele Unite în pragul unui nou război rece

trump_xi.png

Președintele american Donald Trump și președintele Chinei, Xi Jinping, la summitul G20 din 2019
Sursa imaginii: 
France24

De aproape doi ani, relația dintre Beijing și Washington este tensionată din cauza războiului comercial lansat de către administrația Trump, iar criza sanitară mondială nu face decât să pună și mai multe paie pe foc.

China și Statele Unite sunt „în pragul unui nou război rece” a declarat recent ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi. Criza Covid-19 a alimentat tensiunile deja accentuate de războiul comercial purtat de către cele două puteri. „Pe lângă dezastrul cauzat de coronavirus, un virus politic se răspândește în Statele Unite”, a estimat Wang Yi fără a-l cita pe președintele american.

Un „virus politic” care „profită de toate ocaziile pentru a ataca și defăima China”, a adăugat acesta.

În ultimele săptămâni, președintele american Donald Trump a început să aducă nenumărate acuzații la adresa Beijingului. „Relația dintre cele două țări a devenit mai încordată după ce epidemia de coronavirus a ajuns în Statele Unite”, confirmă Jean-Philippe Béja, directorul emerit de la Centrul Național Francez de Cercetări Științifice (CNRS).

Președintele american acuză în special autoritățile chineze pentru faptul că informațiile cruciale cu privire la gravitatea virusului au apărut cu întârziere, președintele susținând că altminteri răspândirea virusului ar fi putut fi oprită. Mai mult, din cauza faptului că primele cazuri de coronavirus au fost semnalate în orașul Wuhan din China (astăzi înregistrându-se peste 330 000 morți la nivel mondial), Donald Trump a evocat posibilitatea de a cere Beijingului să plătească o despăgubire de miliarde de dolari pentru daunele cauzate de această epidemie.

Statele Unite au cerut totodată deschiderea unei anchete internaționale cu privire la originea virusului. La rândul ei, China s-a declarat „pregătită” să înceapă o cooperare internațională pentru a identifica sursa Covid-19, fără a da în schimb mai multe detalii.

Tensiuni politice pe fondul conflictului economic

Dar tensiunile nu provin doar din Statele Unite. Jean-Philippe Béja analizează: „China nu a încetat să fie radicală în decursul acestei epidemii; începând cu diplomația măștilor, apoi cu lupii războinici, diplomații care au atacat toate țările în care aceștia au ocupat o funcție”; „În discursul chinez regăsim tendințe de Orwell:  și anume, se avertizează asupra riscului unui nou război rece dar în același timp se face tot ce este posibil pentru declanșarea acestuia”.

Motivul economic este de asemenea un factor care agravează tensiunile în relația chinezo-americană. „Războiul comercial, care a început acum doi ani, încă nu s-a sfârșit. Într-o anumită măsură, în prezent, se pare că reluarea tensiunilor este un lucru pozitiv pentru ambele tabere”, concluzionează analistul, amintind că alegerile prezidențiale se apropie în Statele Unite.

Laboratorul din Wuhan este în centrul speculațiilor

Institutul de virologie chinez din Wuhan, acuzat în mod constant, în special de Statele Unite, că ar avea o legătura cu Covid-19, dată fiind proximitatea locului în care s-a declanșat epidemia, are în posesie trei tulpini vii de coronavirus de la lilieci. Directoarea institutului, Wang Yangi, a asigurat, într-o declarație publică făcută duminica trecută, că niciuna dintre acestea nu corespunde cu cea de la Covid-19.

Wang Yangi a declarat unui post de televiziune chinez: „La fel ca toată lumea, nici noi nu știam de existența acestui virus” iar toate suspiciunile sunt „o pură fabricație”. Singurele tulpini prezente în acest laborator, care se ocupă cu studierea unora dintre cei mai periculoși patogeni din lume, prezintă o similitudine în proporție de maximum 79,8% cu virusul Covid-19.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după rfi.fr