Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”China își sporește cheltuielile militare și va crea instabilitate în Hong Kong”

hong.png

Poliția dispersează manifestanții în timpul unei demonstrații de stradă, Mong Kok, Hong Kong, 10 mai 2020
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

China renunță la orice obiectiv de creștere economică pentru anul 2020, dar își sporește cheltuielile pentru înarmare. Prim-ministrul chinez a făcut acest anunț în raportul său anual prezentat acum câteva zile în fața celor aproape 3000 delegați de la Adunarea Națională Populară (ANP). Li Keqiang recunoaște faptul că a doua economie a lumii se zbate să își repornească motoarele după epidemie. Într-un context mondial incert, Beijingul mizează pe digitalizare și pe întreprinderile private, riscând în același timp să declanșeze o gravă criză în Hong Kong. Mathieu Duchâtel, coordonatorul proiectului Asia de la Institutul Montaigne din Franța, dezvăluie mai multe în interviul acordat RFI:

RFI: Armata Chinei continuă să se modernizeze. Cum am putea interpreta această creștere de cheltuieli militare anunțată de către prim-ministru?

Mathieu Duchâtel: 6,6% reprezintă într-adevăr o creștere destul de rapidă, chiar dacă creșterea bugetului oficial al apărării naționale chineze a rămas un pic în urmă în ultimii cinci ani. China prevede cheltuieli militare de 178 miliarde de dolari pentru anul 2020. Țara se situează pe locul al doilea în lume după Statele Unite în privința cheluielilor militare și trebuie să observăm că aceste cheltuieli militare oficiale nu includ anumite elemente care sunt inscrise în bugetul de apărare al altor state. Mă gândesc de exemplu la cheltuielile în materie de disuasiune nucleară dar și la anumite achiziții, în special importul de material de război din străinătate. Un lucru important anul acesta este faptul că bugetul crescut al apărării nu este în corelație cu bugetul de creștere economică în China.

Cum se explică această discrepanță, mai ales că semnalele economice nu sunt deloc încurajatoare, în special în ceea ce privește piața muncii?

Anul acesta este foarte diferit fiindcă economia Chinei se va situa cu mult sub pragul de creștere atins în ultimii câțiva ani. Creșterea economică din China avea de obicei o marjă de 6-7%. Însă conform Băncii Mondiale, creșterea estimată va fi de maximum 3%  sau chiar mai mică. Din acest motiv, China ridică foarte multe semne de întrebare  pe acest subiect. De altminteri, se constată că, pentru prima dată în cadrul Congresului, prim-ministrul Li Keqiang a renunțat să anunțe un obiectiv de creștere pentru economia țării. Consecința: există o mare discrepanță între creșterea cheltuielilor de apărare și creșterea economică. O noutate de altminteri, fiindcă în acești ultimi ani creșterea bugetului miliar a fost întotdeauna un pic mai mare decât creșterea economică din China. Mesajul era așadar că sistemul de apărare chinez trebuie să meargă mână-n mână cu ascensiunea Chinei. Dar anul acesta, lucrurile stau diferit. Semnalul transmis este unul puternic, programele de modernizare militare sunt, să spunem, protejate de contextul crizei economice în China iar obiectivele în materie de securitate națională rămân la același nivel. China cheltuie atât cât este nevoie pentru a menține continuitatea programelor sale de modernizare.

Beijingul își afișează victoria în fața coronavirusului cu ocazia sesiunilor parlamentare. Pentru mașina de propagandă este o victorie și în fața modelului occidental...

Mathieu Duchâtel: China face față mai bine pandemiei de Covid-19 decât Statele Unite și anumite țări din Europa Occidentală, deși nu a reușit să-i convingă pe occidentali cu cifrele pe care le-a anunțat oficial, privind cazurile și decesele. Per ansamblu, China se va redresa mai devreme decât Statele Unite și Europa Occidentală. Este oare aceasta o poziție de forță sau de slăbiciune pentru China? Se vede clar că Beijingul a decis să se agațe de acest efect pozitiv și să profite de faptul că țara a ieșit mai devreme din criza sanitară pentru a interveni din nou în Hong Kongul. Dar acest lucru înseamnă asumarea unui risc imens atât pentru relația dintre China continentală și regiunea administrativă specială, cât și în ceea ce privește gestionarea crizei din Hong Kong. Totodată,  intervine și riscul afectării relației cu Statele Unite care au reacționat la acest anunț.

Introducând o lege ce vizează securitatea națională, puterea chineză va crea instabilitate și probleme sociale în Hong Kong  și oricum va relansa criza. China preia această oportunitate și mizează pe slăbiciunea răspunsului din partea americanilor și europenilor, dar în același timp observăm că pe plan economic, China este constrânsă să facă alegeri pe care le-a refuzat în anii trecuți.

Despre ce alegeri este vorba?

Mathieu Duchâtel: În primul rând ca de a relansa economia nu doar prin consum dar și prin investiții. Se așteaptă anunțuri în planul de investiții al Chinei, care va fi dominat de infrastructură în sprijinul revoluției digitale. În special, infrastructura 5G, centrele de informații etc. Așadar este un veritabil pariu pe revoluția digitală cu scopul relansării creșterii economice pe baza unui plan de cheltuieli publice. De asemenea după cum rezultă din declarațiile prim-ministrului,  revoluția digitală mizează și mai mult pe sprijinul provenit din sectorul privat datorită unor măsuri de degrevare a datoriilor întreprinderilor, dar și de destindere a presiunii fiscale. Ne îndepărtăm așadar de capitalismul triumfător de stat din acești ultimi ani când marile întreprinderi de stat erau susținute de regim. Ceea ce vedem acolo, în special la întreprinderile mici și mijlocii, este că această țară își dă seama că va trebui să gestioneze o criză a forței de muncă, o criză a problemelor economice la scară locală, încât va trebui să își inoveze modelul.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după rfi.fr