Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: O jumătate de secol de la moartea episcopului Marii Uniri, Iuliu Hossu

iuliu_hossu.jpg

Iuliu Hossu înainte și după ce a fost arestat și condamnat de comuniști
Image source: 
wikipedia.org / memorialsighet.ro

Astăzi se împlinesc 50 de ani de la moartea episcopului martir de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu, primul cardinal român și vestitor al Marii Uniri de la 1918. A murit în spitalul Colentina din București, după ce și-a petrecut ultimii 14 ani din viață în arest la domiciliu, la mănăstirea ortodoxă Căldărușani. Aflați care a fost destinul primului cardinal greco-catolic român, din Pagina de istorie de azi.

Viața cardinalului Iuliu Hossu reflectă avatarurile istoriei României.  Născut în 30 ianuarie 1885 în localitatea Milașul Mare, fiu al unui preot greco-catolic, Iuliu Hossu a urmat tradiția familiei sale și s-a făcut preot, ca tatăl și ca unchiul său, episcopul Vasile Hossu.

A studiat la Roma și a obținut două doctorate: unul în filosofie, altul în teologie. A revenit în Transilvania pentru a lucra alături de unchiul său, episcopul Vasile Hossu. În timpul Primului Război Mondial, Iuliu Hossu a devenit preot militar în armata Austro-Ungariei.

În 1917, după moartea unchiului său, episcopul Vasile Hossu, împăratul Carol I al Austro-Ungariei l-a numit ierarh pe Iuliu Hossu, iar Papa Benedict al XV-lea i-a confirmat numirea ca episcop de Gherla.

Un an mai târziu, istoria avea să-i aducă pe românii ardeleni alături de frații lor, în România Mare. Actul Marii Uniri a fost citit asistenței de la Alba Iulia de nimeni altul decât episcopul Iuliu Hossu.

În Regatul României, episcopul Iuliu Hossu devenit senator de drept. Când Transilvania de Nord a fost ocupată de Ungaria horthystă, episcopul Iuliu Hossu a venit în ajutorul evreilor amenințați cu deportarea la Auschwitz, iar gestul său a contribuit la salvarea de la moarte a mii de oameni, după cum a spus, cu recunoștință, dr. Moshe Carmilly, rabinul-șef al Clujului.

După instalarea regimul comunist și interzicerea Bisericii Greco-Catolice, în 1948, episcopul Iuliu Hossu a fost arestat. A fost încarcerat cinci ani, apoi a fost ținut de comuniști în domiciliu obligatoriu timp de 17 ani, dintre care ultimii 14 ani în mănăstirea ortodoxă de la Căldărușani, supravegheat de Securitate.

În 1969, cu un an înaintea morții, a devenit cardinal ”in pectore”. Adică numirea sa a fost ținută secretă pentru a-l feri de represiunea comunistă. Cardinalul Iuliu Hossu nu a mai fost, practic, eliberat niciodată. Slăbit de persecuții, a murit în spital, la București și a fost înmormântat, o zi mai târziu, în cimitirul Bellu catolic.

Mormântul său a devenit loc de pelerinaj pentru credincioșii catolici. După căderea comunismului și ieșirea Bisericii Greco-catolice din catacombe a fost deschis un proces de beatificare, încheiat anul trecut. În 2 iunie 2019, la Blaj, Papa Francisc l-a proclamat Fericit al Bisericii pe Iuliu Hossu, alături de ceilalți 6 episcopi uniți morți pentru credință în temnițele comuniste.

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.55 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 28 mai 2020