Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Știe România să atragă banii din pachetul de redresare? Siegfried Mureșan: Depinde de cine va fi la guvernare

Mecanism European Rezilienta Redresare vot final Romania.jpg

Siegfried Mureşan: România va primi peste 30 de miliarde de euro prin MERR (Sursa foto: Facebook/Siegfried Mureşan-arhivă)
Siegfried Mureşan: România va primi peste 30 de miliarde de euro prin MERR (Sursa foto: Facebook/Siegfried Mureşan-arhivă)

O parte din banii prevăzuți în pachetul de redresare economică a UE după criza Covid-19 va merge spre construcția de autostrăzi și modernizarea infrastructurii digitale și energetice. Iată ce declară la RFI eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, care crede că România va fi capabilă să atragă cele 33 de miliarde de euro care-i revin, însă totul depinde de cine va fi la Putere.

Siegfried Mureșan precizează că România va primi 33 de miliarde de euro din pachetul de redresare propus de CE, în valoare de 750 de miliarde de euro: ”Știm sigur că vom primi 33 de miliarde de euro, o mare parte sume nerambursabile, o mică parte credite în condiții avantajoase. Va trebui să și contribuim cu o parte, evident. Contribuția noastră nu este încă stabilită, se va negocia în perioada următoare, dar va fi undeva de ordinul a 10-12 miliarde de euro. Ce este cert e că primim 33 de miliarde de euro, vom primi cel puțin cu 20 de miliarde de euro mai mult decât contribuim. Când? În următorii patru ani de zile. Pentru ce? Pe scurt, pentru modernizarea României”.

 

Pentru ce vor fi folosiți banii din pachetul de redresare?

 

Eurodeputatul PNL spune că ”în perioada următoare, vom stabili, Parlamentul European împreună cu guvernele, în ce direcții și în ce condiții să meargă banii. În momentul de față, nici un proiect nu este exclus. Orice este posibil, dar nimic nu este decis. O parte din bani vor merge spre politica de coeziune, adică construcția de autostrăzi, modernizarea infrastructurii digitale, energetice. Bani vor merge spre cercetare, inovare, digitalizare”.

 

Știe România să atragă banii din pachetul de redresare?

 

Întrebat dacă România e capabilă să atragă banii din pachetul de redresare propus de CE, în condițiile în care până acum a absorbit cu greu fondurile europene, Siegfried Mureșan a replicat: ”Răspunsul sincer este următorul: depinde de cine va fi la guvernare. Acesta este adevărul. Am văzut din 2014, în cinci ani de guvernare PSD și un an de guvernare tehnocrată, întârzieri la absorbția de fonduri europene. Am văzut cum în ultimele șase luni de zile, Guvernul condus de Ludovic Orban a reușit să semneze începerea lucrărilor pentru două spitale regionale din cele trei, Iași, Cluj și Craiova, proiecte întârziate de PSD ani de zile. Adevărul este următorul: în ultimii ani, fondurile europene au venit în România acolo unde au existat primari și președinți de CJ gospodari, competenți, capabili să absoarbă aceste fonduri europene, Oradea, Cluj, Timișoara, Alba Iulia, Sibiu, Brașov, întâmplător orașe și județe conduse de colegi de-ai mei din PNL”.

 
Siegfried Mureșan, despre banii care-i revin României din planul de redresare