Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brazilia: Fanii radicali ai lui Bolsonaro în luptă cu ”virusul comunist”

Aflat în pierdere de popularitate, președintele Jair Bolsonaro contează mai mult ca oricând pe simpatizanții săi, care devin din ce în ce mai radicali, convinși că virusul este doar un complot comunist destinat să ruineze economia Braziliei și să impună o dictatură de stânga în această țară. Alții sunt de părere că epidemia este o „pedeapsă a Domnului” și că numai președintele îi poate salva.  France24 a realizat un reportaj în timpul unei manifestații a susținătorilor radicali ai președintelui:

În Brazilia epidemia îi neliniștește mai puțin pe simpatizanții lui Jair Bolsonaro decât ”amenințarea comunistă” care presează țara. Duminică, 17 mai, a.c., câteva mii de militanți au venit să-l aclame pe președintele Braziliei. Într-un tricou albastru simplu, cu masca de protecție pe față – o premieră de altfel în cazul său - șeful statului ajunge în fața palatului prezidențial și îi salută pe simpatizanți.

Un val de bucurie cuprinde toată mulțimea. „Este președintele nostru, singurul care ne poate scăpa de acest virus comunist”, strigă o femeie. La 68 ani, fără mască, Dona Regina transmite în direct manifestația pe profilul său de Facebook. Poartă tricoul din campania prezidențială cu sloganul „Partidul meu e Brazilia”, mânjit cu o pată roșie ca simbol al atacului cu cutițul asupra lui Jair Bolsonaro din 6 septembrie 2018, din timpul campaniei.

Cea mai mare parte dintre manifestanți nu au măști și sunt convinși că noul coronavirus va face mai mult rău economiei țării decât sănătății populației. Cu toate acestea, chiar azi (14 mai – n.r.), Brazilia depășește pragul de 15000 decese din cauza Covid-19.

„Virusul comunist” și „dicta-guvernatorii”

„Virusul comunist” este o expresie la modă în rândul fanilor lui Bolosnaro. Chiar dacă majoritatea lor nu neagă existența coronavirusului și pericolele pandemiei, pentru ei se anunță un rău și mai mare pentru țară. Un rău care îi împiedică pe „brazilienii buni” să iasă în stradă, să muncească și să redeschidă afacerile închise de către „dicta-guvernatorii” statelor. Iar acest rău, din punctul lor de vedere, este întruchipat de comuniști. Mai exact, de cei care nu-l aprobă pe Jair Bolsonaro.

Pe măsură ce președintele Braziliei pierde din popularitate - 39% în prezent conform sondajelor, față de 55% cât a obținut la scrutinul din octombrie 2018 - partizanii săi devin mai radicali. Sunt brazilieni veniți de peste tot din țară, cu mașini, cu autocare și unii chiar pe jos! Și-au pus corturile pe esplanada din fața Congresului pentru a-l aștepta, uneori zile întregi, pe președinte ca să-l ovaționeze.

Dona Regina este una din cele mai vocale demonstrante. Originară din Rio, ultraconservatoare și împotriva avortului, această pensionară, fostă funcționară în serviciul public, spune că Jair Bolsonaro i-a produs o revelație. „Reprezintă tot ceea ce ne dorim pentru Brazilia. Nu negăm virusul, suntem conștienți de faptul că există, dar Brazilia va muri de foame dacă le interzicem oamenilor să muncească. Eu nu mai lucrez, dar sunt aici pentru fiica mea!”, spune ea.

Fiica sa e îngrijorată, spune ea, pentru că ”mama ei, bolnavă de diabet și cu probleme cardiace, a parcurs 1160 km cu autobuzul și participă la aceste manifestații săptămânale în fața palatului Planalto”. De două săptămâni, Dona Regina locuiește în Brasilia într-o casă închiriată de la o simpatizantă.

Ceilalți demonstranți, majoritatea foști militari parașutiști, din același regiment ca și căpitanul Jair Bolsonaro, dorm în corturi într-un camping amenajat în fața Ministerului Sănătății. În fiecare zi se fac donații: trecătorii și funcționarii de la ministerele din zonă vin și le oferă mâncare, apă și fac chiar și câte un grătar.

Presa este în vizor

În fața palatului prezidențial, nu toți oamenii din mulțime îmbrăcați în galben și verde, culorile drapelului național,  împart același obiectiv: un grup de veterani susține ”o intervenție militară”, ca să-l ajute pe Jair Bolsonaro să guverneze ”mai bine”, iar alții, mame și tați de familie, cer demisia judecătorilor de la Curtea supremă, acuzați că restricționează punerea în aplicare a măsurilor luate de președinte.

Încă de la începutul pandemiei, partizan al ”izolării verticale”, mai exact izolarea impusă exclusiv persoanelor în vârstă sau celor care prezintă riscuri, Jair Bolsonaro acuză puterea judecătoarească, puterea legislativă și pe cei din guvern pe motiv că ”au semnat condamnarea la moarte a economiei braziliene” prin votarea unor măsuri de izolare a populației și prin închiderea afacerilor neesențiale.

Argumentele raționale se pierd adesea în strigăte de circumstanță: „Voi, ziarele de stânga!”, „Jair Bolsonaro este trimisul lui Dumnezeu, va fi protejat!”... Fotografii prezenți sunt aproape îmbrânciți....

Mulți acuză presa și canalul de televiziune privat Globo pentru orchestrarea unei campanii de destituire a lui Jair Bolsonaro. Sloganul „Globo Lixo” („Gunoiul Globo”) a devenit strigătul lor de luptă. O mantră repetată fără oprire pe rețelele sociale de dreapta și în special pe contul de Instagram al celebrului pastor Silas Malafaia. Apărător înverșunat al președintelui, acesta publică în fiecare zi câte un video în care scoate la iveală, după părerea lui, „știrile false” transmise de Globo împotriva lui Jair Bolsonaro. Ultimele comentarii adresate pe aceste grupuri de dreapta: unele decese au fost în mod intenționat clasate ca fiind provocate de Covid-19 pentru a umfla cifrele.

„Numai Domnul ne va feri de rău”

În acest război de idei, religia deține o influență importantă în Brazilia. Majoritatea evanghelicilor și lobby-ul influent pe care aceștia îl desfășoară în Congres, îl slăvesc pe președinte. La Rio, în umbra lui Silas Malafaia, numeroși pastori continuă să predice în bisericile lor, sfidând interdicțiile. Este cazul Cristinei, o femeie pastor de la Catedrala Penha situată în partea de nord a orașului Rio.

Cristina este convinsă că epidemia Covid-19 este o pedeapsă de la Dumnezeu și compară noul coronavirus cu cele șapte plăgi ale Egiptului. ”Un blestem, o soartă încropită de către inamicul chinez pentru a condamna la moarte sigură exportul de soia din acestă țară, bijuteria economiei din Brazilia. Numai Dumnezeu ne va feri de rău, este suficient să ne rugăm mult, uitați-vă la mine, nu am virusul, în timp ce cei afectați sigur nu s-au rugat suficient la Dumnezeu pentru a primi ajutor”. Un mesaj care se răspândește repede în anumite cartiere unde Jair Bolsonaro este comparat cu Mesia. ”Messias” este de altfel chiar al doilea său prenume!

Cristina, care este în șomaj tehnic, lucru care nu intră în contradicție cu statul de pastor, rămâne fără cuvinte când aude că nu Jair Bolsonaro, ci Congresul a votat șomajul tehnic care o afectează și pe ea. O sută de euro lunar pentru brazilienii cei mai afectați de criza economică provocată de coronavirus! De altfel, catedrala unde lucrează, foarte influentă în Brazilia, deține terenuri agricole vaste. Șeful congregației este convins că acolo urmează să crească o sămânță cu care Covid-19 va fi anihilat. Își propune așadar să vândă leacul cu 500 până la 1000 reali brazilieni (între 80 și 160 euro). „Voi merge și eu în Brasilia și voi dona bani președintelui” se entuziasmează Cristina. „Sunt convinsă că va putea să se folosească de banii mei și că brazilienii vor fi salvați!”.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu după France24