Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bani europeni pentru România: pe mâna cui lăsăm 31 de miliarde de euro?

bani_europeni.jpg

Image source: 
pixabay.com

Comisia Europeană a propus Instrumentul Next Generation EU, în valoare de 750 de miliarde de euro, precum și majorări țintite ale bugetului 2021-2027, pentru a ajuta economiile statelor membre să se recupereze după criza Covid-19.

În actuala formulă, României i-ar putea reveni 20 de miliarde de euro sub formă de fonduri nerambursabile și peste 11 miliarde de euro sub formă de împrumuturi, la ratingul Uniunii Europene. Adică în condiții cu mult mai avantajoase decât dacă ar merge singură să ia acești bani de pe piețele internaționale.

Chiar dacă este vorba doar despre o propunere, entuziasmul a fost vizibil în spațiul public. Totuși, trebuie să fim conștienți că este vorba doar despre o propunere care trebuie aprobată de toate statele membre. Și mai știm că patru state, Austria, Olanda, Suedia și Danemarca au obiecții. Mai știm că negocierile vor fi lungi și complicate și că propunerea ar putea fi ajustată, pentru a se obține sprijinul celor patru ziși ”frugali”.

Am văzut și abordarea cealaltă – ”nu e mare lucru, primim și noi câteva resturi de la masa bogaților, rămânem o periferie a Uniunii Europene”. O reacție la fel de exagerată ca și entuziasmul nemăsurat – este, totuși, o propunere cu adevărat revoluționară, și oricum se vor termina negocierile, aceasta va duce integrarea europeană la un nivel greu de imaginat înainte de criză.

Cât despre România, este bine să ne menținem realiști. Șansa aflată în fața noastră este extraordinară. Și, în paranteză fie spus, se vede acum că poziționarea Bucureștiului alături de nucleul dur franco-german în cadrul Uniunii Europene, a fost opțiunea corectă. Franța și Germania sunt acum promotoarele unui plan care este și în interesul României.

Cu o condiție – să nu fie și aceasta încă o ocazie pe care nu o fructificăm la maximum. Așa cum s-a întâmplat cu fondurile de coeziune sau cu Planul Juncker.

Și este suficient să aruncăm o privire pe Raportul de țară publicat de Comisia Europeană în februarie 2020, în cadrul ”Semestrului European”. Potrivit acestui document, din 2016 și până în 2019, România a ratat toate țintele pe care și le-a stabilit în fața Comisiei Europene. Este vorba despre educație și cercetare, cadru legislativ, deficite structurale. Astfel că s-au produs  derapaje economice uriașe.

Nu avem încă un sistem fiscal modern , sistemul medical este la pământ, România având printre cele mai ridicate rate al mortalității evitabile și a mortalității din cauze tratabile. Adăugați aici infrastructura de transport foarte slabă, la fel și infrastructura educațională. Și veți găsi aici domeniile în care România ar trebui să îndrepte, cu precădere, fondurile care vor veni.

Până la primăvara anului viitor, România trebuie să aibă planurile pregătite. Și Comisia Europeană tocmai ne-a fixat tema pentru campaniile electorale care vor urma, probabil în acest an: cum ne pregătim, ce trebuie să dezvoltăm, cum limităm birocrația pentru a face ca banii să rodească mai repede.

Dar mai ales: pe mâna cui avem încredere să lăsăm 31 de miliarde de euro, banii noștri? Aceasta-i întrebarea.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 29 mai 2020