Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trump promite o ripostă ”măreață” față de China

hong_kong.png

Demonstranți pentru democrație în Hong Kong, 22 mai 2020
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Nemulțumit de legea cu privire la securitatea națională pe care China dorește să o impună Hong Kong-ului, președintele american a declarat că până la sfârșitul acestei săptămâni va comunica o reacție oficială de protest a SUA.

Întrebat despre posibilitatea de sancționare a responsabililor chinezi - așa cum pretind mai mulți parlamentari americani - Donald Trump a asigurat că „în acest moment  chiar  pregătesc ceva”. „Veți găsi acest lucru interesant. Dar nu voi vorbi astăzi despre asta”, a indicat Donald Trump. „Veți auzi (...) înainte de sfârșitul săptămânii- va fi ceva măreț”, a continuat el.

În aceeași zi, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a anunțat și el că președintele nu este mulțumit de proiectul de lege de la Beijing. Donald Trump „înțelege cu greu cum ar putea Hong Kongul să rămână un centru financiar dacă China va prelua controlul”, a afirmat pentru presă Kayleigh McEnany.

Încălcarea principiului „o țară, două sisteme”

Această chestiune a deteriorat și mai mult relația dintre primele două puteri mondiale, o relație și așa încordată din cauza pandemiei.

Puterea centrală chinează a depus vinerea trecută în Parlament un text foarte controversat ce vizează ”interzicerea trădării, secesiunii, revoltelor și a subversiunii” în Hong Kong, ceea a ce a reaprins spiritele în regiunea semi-autonomă. Acest text urmează să fie examinat joi, iar Beijingul a cerut aplicarea acestei decizii fără „nicio întârziere”.

Acțiunea Beijingului vine după luni de manifestații masive și deseori violente în 2019 la Hong Kong și este prezentată ca un răspuns la incapacitatea autorităților locale de a gestiona situația.

Un număr mare de locuitori ai hong-Kong-ului  văd intervenția Chinei ca pe o încălcare gravă a principiului „o țară, două sisteme” menit să le garanteze, până în 2047, drepturi speciale privind autonomia. Mai multe capitale occidentale și investitori străini și-au exprimat îngrijorarea față de acțiunea Chinei, iar săptămâna trecută bursa din Hong Kong a înregistrat cea mai mare cădere din ultimii cinci ani.

În plus, Parlamentul din Hong Kong trebuie să examineze un alt proiect de lege care incriminează orice sfidare adusă asupra imnului chinez.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu după France24