Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brazilia: Trei mari grupuri media îl boicotează pe Bolsonaro

bolsonaro.png

Președintele Braziliei, Jair Messias Bolsonaro
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Trei dintre principalele grupuri mass-media din Brazilia și-au anulat participarea la ședințele informale de presă pe care președintele le ține de obicei la palatul prezidențial, pentru că jurnaliștii sunt frecvent hărțuiți și bruscați de susținătorii lui Jair Bolsonaro, fără ca forțele de ordine să intervină.

Grupul TV Globo, grupul de radio și televiziune Band și ziarul Folha de Sao Paulo, care își exprimă în acest fel protestul, susțin că organele de ordine din subordinea președintelui nu-i protejează în niciun fel pe jurnaliști.

Insultele președintelui

„Sunteți niște gunoaie”, strigă susținătorii lui Jair Bolsonaro către jurnaliști în așteptarea unei declarații de presă a președintelui. Astfel de scene s-au repetat săptămâni întregi.

De fapt, președintele și-a făcut obiceiul să se oprească în fața palatului prezidențial pentru a-și saluta susținătorii și pentru a se adresa presei. Dar aceste întâlniri sunt din ce în ce mai încordate. Reporterii sunt insultați și chiar îmbrânciți, în mod regulat, de activiști, fără ca serviciul de securitate al președintelui să intervină. Mai mult, președintele însuși își încurajează uneori simpatizanții, deoarece el însuși îi insultă pe jurnaliști aproape în fiecare zi.

Cu câteva săptămâni în urmă, jurnaliștii au vrut să-l interogheze în legătură cu acuzațiile care i se aduc referitoare la anumite interferențe ale acestuia în conducerea Poliției federale. Jair Bolsonaro a cerut demiterea unor înalți oficiali de poliție pentru a-și proteja fiii de investigațiile în curs. Evident foarte supărat, a atacat un jurnalist: „Taci! “, a strigat președintele către reporter în aplauzele susținătorilor săi. În cadrul aceleiași declarații de presă, Jair Bolsonaro a descris publicația Folha de Sao Paulo drept un „ziar de nimic”.

Anunțul celor trei grupuri media nu a provocat până acum nicio reacție din partea lui Jair Bolsonaro.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr