Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Canada aprobă extrădarea în SUA a lui Meng Wanzhou, numărul 2 de la Huawei

huawei.png

Meng Wanzhou, numărul 2 de la Huawei, va fi extrădată în SUA
Image source: 
Reuters via rfi.fr

Justiția canadiană a dat „undă verde” extrădării vicepreședintelui consiliului de administrație al companiei Huawei, Meng Wanzhou, în Statele Unite, acolo unde este acuzată de fraudă privind încălcarea sancțiunilor americane împotriva Iranului.

Beijingul și-a exprimat „profunda nemulțumire” în acest caz care afectează relația chinezo-canadiană, mai ales după ce „numărul doi” al gigantului chinez, un mare promotor al tehnologiei 5G, a fost arestat la finalul anului 2018.

La proces, procurorul provinciei canadiane Columbia Britanică a explicat că frauda bancară de care este acuzată în Statele Unite Meng Wanzhou constituie de asemenea o crimă și în Canada. Judecătoarea și-a dat acordul cu privire la începerea procedurilor de extrădare, fără însă a se pronunța cu privire la vina pe care ar putea să o aibă fiica fondatorului acestei companii gigant, producătoare de echipamente de telecomunicații.

Ambasada Chinei în Canada nu a avut deloc o reacție favorabilă în urma acestei decizii. Purtătorii săi de cuvânt consideră că drepturile acestei chinezoaice au fost încălcate. Ministrul chinez al Afacerilor Externe a amenințat chiar, în termeni voalați, Canada, lăsând să se înțeleagă că relația dintre cele două țări se poate deteriora și mai mult.

Pe de altă parte, pentru cei doi cetățeni canadieni, Michael Kovrig și Michael Spavor, aflați de mai mult timp într-o închisoare chineză, nu se întrevede nimic bun de când „numărul doi” de la Huawei a fost reținut la Vancouver... Cunoscând politicile guvernului chinez, este foarte probabil ca aceștia să nu fie eliberați decât în schimbul lui Meng Wanzhou.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după rfi.fr