Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În plină pandemie Jair Bolsonaro face băi de mulțime

bolosnaro_cal.png

Jair Messias Bolsonaro, președintele Braziliei, își salută simpatizanții, Brasilia, 31 mai 2020
Sursa imaginii: 
Reuters via France24

În Brazilia, de departe cea mai afectată țară din America Latină, cu peste 500.000 de cazuri și aproape 30.000 de decese, epidemia Covid-19 este însoțită de o creștere a tensiunilor politice cu privire la modul de gestionare a acesteia.

În ciuda a peste un milion de cazuri de Covid-19 (raportate duminică) în toată America Latină și a unei răspândiri puternice a virusului în Brazilia, președintele Jair Bolsonaro nu a ezitat, duminică, 31 mai, să facă din nou o baie de mulțime, încălcând toate recomandările de sănătate care prevăd distanțarea fizică. Brazilia este acum a patra țară din lume în ceea ce privește numărul de decese cauzate de noul coronavirus.

„Există atât de multe persoane infectate și decedate, inclusiv în rândul populațiilor indigene (din Amazonia), deosebit de vulnerabile”, a deplâns Papa Francisc după rugăciunea sa de duminică, sărbătorită pentru prima dată în aproape trei luni, în fața credincioșilor adunați în Piața Sf. Petru din Roma.

Apelul președintelui Bolsonaro privind reluarea campionatelor de fotbal nu a fost bine-venit, directorul general al FC Sao Paulo, fostul jucător al Paris SG, Raï, îl îndeamnă pe președinte să demisioneze:

"Fotbaliștii sunt tineri și atletici, dacă ar lua virusul, riscul de deces este redus la infinit", a declarat public Jair Bolsonaro, care este împotriva măsurilor de izolare, deoarece acestea afectează economia.

Președintele brazilian a participat apoi la un miting cu susținătorii săi din Brasília, în fața Palatului prezidențial, sfidând încă o dată recomandările de sănătate, de data aceasta având grijă să nu atingă mâinile participanților. În urma acestui miting, în Sao Paulo, a izbucnit conflictul între manifestanții anti-Bolsonaro și susținătorii președintelui care s-au opus măsurilor de izolare.

Washingtonul trimite hidroxiclorochină

Statele Unite, al căror președinte Donald Trump își arată apropierea de Jair Bolsonaro, au trimis Braziliei două milioane de doze de hidroxiclorochină, a căror utilizare pentru a trata Covid-19 este controversată, a anunțat Casa Albă.

Donald Trump a surprins în urmă cu zece zile, anunțând că ia hidroxiclorochina preventiv împotriva noului coronavirus, încălcând recomandările autorităților de sănătate americane. Eficacitatea împotriva Covid-19 a acestui tratament antimalarian nu a fost demonstrată până în prezent de niciun studiu riguros și mai multe țări au interzis utilizarea acestuia.

Chiar dacă Covid-19 se răspândește într-un ritm galopant în Brazilia, deoarece măsurile de izolare și de relaxare sunt la latitudinea fiecărui stat sau oraș, președintele Jair Bolsonaro solicită ridicarea restricțiilor.

Nicio politică coerentă nu a fost pusă în aplicare la nivel național, iar măsurile de combatere a pandemiei au fost, în general, mai puțin stricte decât cele luate în majoritatea țărilor europene sau în țara vecină, Argentina.

Totuși, primele restricții au apărut la mijlocul lunii martie, când școlile au fost închise în multe orașe, chiar dacă Brazilia avea doar o sută de cazuri confirmate și niciun deces. Însă, astăzi, această țară de 210 milioane de locuitori, cu dimensiuni continentale, este unul dintre principalele focare ale pandemiei, care atinge pragul de 30.000 de morți.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24