Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: Germania ridică interdicţiile de călătorie pentru aproape toate ţările europene

Cabinetul federal german a decis astăzi ridicarea interdicţiilor de călătorie pentru 31 de state. Lista cuprinde toate ţările Uniunii Europene şi patru state care nu sunt membre ale UE. Anularea interdicţiilor intră în vigoare pe data de 15 iunie.

După consultări cu membri cabinetului federal, ministrul german de externe, Heiko Maas, a anunţat astăzi noi relaxări, în ceea ce priveşte interdicţiile de călătorie.

Am stabilit astăzi în cabinet că, începând cu data de 15 iunie, anulăm interdicţiile de călătorie, care au fost valabile pentru întreaga lume, pentru statele membre ale Uniunii Europene, cât şi pentru ţările asociate spaţiului Schengen şi pentru Regatul Unit.”  

Fără a le nominaliza, Maas a avut în vedere şi Elveţia, Liechtenstein, Norvegia şi Islanda. Cu toate aceste ţări, Germania va intra în dialog în vederea negocierii unor detalii care permit celor interesaţi deplasări în scop turistic sau privat. Ministerul de externe a dat publicităţii un proiect care cuprinde mai multe puncte. În acest document se precizează că avertismentele de călătorie vor fi înlocuite cu recomandări legate de fiecare ţară în parte, în funcţie de situaţia existentă privind epidemia. Totodată, se vor publica informaţii referitoare la măsurile de combatere a coronavirusului existente în fiecare ţară în parte.

În Norvegia şi Spania continuă să fie în vigoare interdicţiile de intrare pentru cetăţenii altor ţări. Spania intenţionează să ridice interdicţia pe data de 21 iunie.
Decizia cabinetului, a declarat şeful diplomaţiei la Berlin, a fost determinată de faptul că în cele mai multe ţări restricţiile stricte au fost relaxate sau, pe alocuri, chiar anulate. Totuşi, Maas a ţinut să precizeze:

Avertismente de călătorie nu echivalează cu interdicţii de călătorie. Astfel, anumite anunţuri nu trebuie confundate cu invitaţii de a călători! Acţiunile de înştiinţare publică pot cuprinde recomandarea de a nu călători într-o anumită ţară. De exemplu, în Marea Britanie unde fiecare călător este obligat să stea două săptămâni în carantină.
Nimeni să nu creadă că pandemia a trecut, a adăugat Heiko Maas.

Fiecare poate să contribuie cu responsabilitate la păstrarea libertăţilor noastre recâştigată. Asta, pentru a evita un al doilea val [al epidemiei]”.
Dacă într-o anumită ţară europeană numărul infecţiilor creşte, atunci interdicţia de călătorie se va impune din nou şi fără întârziere.

Ministrul a evitat să facă precizări în legătură cu ţările care nu fac parte din Uniunea Europeană. Turcia, de exemplu, aşteaptă ca restricţiile actuale să fie anulate. Turismul din această ţară se bazează, în primul rând, pe oaspeţi din Germania.

Referindu-se la acţiunea de repatriere a miilor de turişti germani, ministrul a precizat că de data aceasta statul nu se va mai implica aşa ca în luna martie.

Fiecare turist va fi nevoit să găsească o cale proprie de întoarcere.
În Germania se aşteaptă o creştere masivă a turismului intern. Minivacanţa cu prilejul Rusaliilor a fost deja un indiciu pentru acest trend. Staţiunile turistice de la Marea Baltică şi Marea Nordului au anunţat că rezervările făcute depăşesc deja capacităţile hotelurilor.  

În pofida relaxărilor, extinderea coronainfecţiilor încă nu a fost stopată. Institutul „Robert Koch” din Berlin a dat publicităţi astăzi statistica actualizată privind epidemia. De la izbucnirea epidemiei au fost înregistrate 182.370 de persoane infectate cu coronavirusul. 8.551 de oameni au decedat, 167.300 s-au vindecat. În prezent, 6.500 de oameni sunt bolnavi.