Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Victor Negrescu: E nevoie de consens pentru a putea absorbi banii de la UE

victor_negrescu.jpg

Image source: Facebook / Victor Negrescu

România are 33 de miliarde de euro de la UE, deocamdată doar pe hârtie, avertizeaza europarlamentarul PSD, Victor Negrescu. Potrivit acestuia, urmează negocierile la nivel european, iar pentru a avea șanse de reușită România ar avea nevoie de consens la nivelul clasei politice. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe online organizată de Biroul Parlamentului European la București avînd ca temă Acţiunea UE pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19.

România s-a bucurat prematur când a aflat că îi vor fi alocate 33 de miliarde de euro – banii sunt deocamdată doar pe hârtie, iar pentru a-i accesa e nevoie de o viziune comună și de proiecte solide, atrage atenția eurodeputatul PSD Victor Negrescu.

Până acum România nu a jucat un rol activ în ceea ce înseamnă aceste negocieri, această formulă este ponderată, există un maxim, un minim de finanțare și evident o raportare la ceea ce înseamnă media europeană.

Negocierile vor începe de acum încolo, vom avea pe 19 iunie un Consiliu European, atunci România va participa efectiv la negocieri pentru a păstra sumele alocate. Vorbim de 33 de miliarde de euro, pe hârtie, promiși României prin ceea ce înseamnă acest plan de redresare economică, dar în același timp ține de noi să reușim să negociem aceste chestiuni.

Vom vedea în final care este suma pe care o va primi România, iar acest lucru va trebui monitorizat. În total, dacă este să cuplăm  aceste 33 de miliarde de euro cu suma alocată în bugetul european viitor, suma totală este undeva la 80 de miliarde de euro. Deci România are în momentul de față, pe hârtie, promiși cel puțin 80 de miliarde de euro, care vor veni în economia românească prin diferite instrumente de finanțare.

Va trebui, într-adevăr, să accesăm aceste sume de bani și mai ales să ne asigurăm că aceste sume de bani rămân efectiv în viitorul buget european. Deja vedem că anumite state au subliniat că nu ar fi în totalitate de acord cu formula prezentată de CE, de aceea lucrurile pot evolua. În sensul acesta eu aș vrea să atrag atenția asupra necesității de a fi extrem de realiști și extrem de coerenți și extrem de credibili atunci când prezentăm aceste cifre.

Cred că ar fi o greșeală și cred că s-a comis deja această greșeală: să exagerăm aceste lucruri, să spunem vom avea 33 de miliarde și eventual să nu avem 33 de miliarde de euro. Acest lucru riscă să cănducă la o reacție negativă din partea populației și aș vrea s-o prevenim”, mai explică europarlamentarul PSD.

Primii bani sunt deja disponibili, dar România nu a trimis încă proiecte. Pentru a beneficia de finanțare prin instrumentul de redresare economică al UE, Next Generation EU, Guvernul va trebui să prezinte Comisiei Europene un plan de relansare în conformitate cu prioritățile climatice și tranziția spre o economie digitală ale UE. 

Planul urmează să fie negociat impreuna cu Comisia Europeană, iar pentru asta Romania trebuie sa-si stabileasca foarte clar  proiectele strategice care urmează să fie finanțate, direcțiile de finanțare și programele.
Un rol foarte important va avea Ministerul de finante, mai atrage atentia Victor Negrescu.

Trebuie să negociem foarte clar cu Executivul European, dar, în același timp, să fixăm câteva direcții de finanțare. Probabil că nu vom putea finanța tot, dar trebuie să fim foarte clari pe ceea ce trebuie să finanțăm, pentru a avea această rată de cofinanțare adecvată. De asemenea, aceste finanțări trebuie să fie disponibile în toată țara pentru ca resursele să permită o repornire economică omogenă a țării, și aici apar discrepanțe între regiuni mai dezvoltate și mai puțin dezvoltate, pentru care trebuie să găsim o soluție pentru a face acest lucru…

Aș vrea să atrag atenția Ministerului Fondurilor Europene că trebuie să fie extrem de transparent în modul în care va gândi viitoarele programe de finanțare. Se reface gândirea, probabil că e clasic deja se schimbă Guvernul. Se schimbă și gândirea, dar procesul trebuie să fie mult mai transparent, procesul de consultare a părților interesate să fie mult mai amplu. În același timp, trebuie să ne asigurăm că ideea aceasta de a începe finanțarea până la aprobarea tuturor elementelor juridice ce țin de viitorul buget european are puncte pozitive, adică putem accesa bani europeni imediat de la începutul lui 2021, dar trebuie să ne asigurăm că există o listă de proiecte cu adevărat necesare, nu negociate în spatele ușilor închise”, a mai spus eurodeputatul PSD.

 În curând vor începe negocierile cu CE, discuțiile urmând să se concentreze pe cuantumul granturilor versus împrumuturi, dar se va vorbi  și despre condiționalități.
 Alocările din următorul buget al Uniunii ar putea fi condiționate inclusiv de respectarea statului de drept, amintește eurodeputatul.

“Există într-adevăr state care doresc o condiționare puternică în raprt cu statul de drept, adică dacă nu respecți acele recomandări, să fii penalizat în ceea ce înseamnă alocare financiară. Trebuie să existe un consens la nivelul Consiliului European. Deci cel mai probabil statele care întâmpină cele mai multe probleme în acest sens se vor opune unei conditionalități ferme în această privință și vor merge pe o formulă mult mai flexibilă în aceea ce înseamnă aceasta condiționalitate. Aici este hopul.” 
Pentru a reuși să atragă fonduri europene, România va avea nevoie de unitate, mai spune europarlamentarul, de colaborare.
În trecut, acest lucru a lipsit ceea ce s-a reflectat de multe ori în incapacitatea de a absorbi fonduri europene, a mai explicat eurodeputatul.