Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hong Kong în umbra sinistrei aniversări a masacrului din Piața Tienanmen (video)

hong.png

Manifestație pentru democrație în Hong Kong
Sursa imaginii: 
rfi.fr

Joi se împlinesc 31 de ani de când Armata Chinei a zdrobit manifestațiile pașnice de protest împotriva regimului comunist din Piața Tienanmen. Deși în China comemorările acestui eveniment în China au fost de la bun început interzise, până acum în Hong Kong, în Parcul Victoria, aveau loc an de an manifestații pentru rememorarea evenimentului. Dar anul acesta nu se va mai întâmpla nimic. Motivul invocat de autorități: pandemia de coronavirus.

Manifestațiile de anul trecut au fost cele mai puternice din 1989 până la momentul respectiv, încheind o perioadă de 7 luni de proteste uneori violente împotriva amestecului Chinei în politica Hong Kong-ului, care au paralizat practic orașul și economia acestuia.

Săptămâna trecută protestele au izbucnit din nou, după ce China a anunțat adoptarea unei legi speciale cu privire la ”asigurarea securității” în Hong Kong, iar intervenția forțelor de poliție a fost mai agresivă ca niciodată.

”Nu înțeleg de ce autoritățile nu acceptă manifestații de stradă în condițiile în care majoritatea activităților, precum cea din școli, etc, au fost reluate”, spune Lee Cheuk-yan, liderul Alianței pentru democrație din Hong Kong, care organizează an de an manifestațiile de comemorare a evenimentelor din Piața Tienanmen încă din 1990.

Perspectivele se anunță sumbre, cu atât mai mult cu cât guvernatorul șef al Hong Kong, Carrie Lam a acuzat zilele trecute Statele Unite de folosirea unui ”dublu standard” în raport cu manifestațiile de stradă: ”Vedem foarte clar în ultima vreme acest dublu standard: am văzut manifestațiile violente din SUA și reacția guvernatorilor, dar când astfel de manifestații au loc la noi ni se sugerează să le acceptăm”, a spus ea într-o conferință de presă.

 

Articolul integral din rfi.fr aici