Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


130 de miliarde pentru relansarea economiei germane

Angela Merkel

Planul complex de relansare a economiei germane prezentat miercuri seara la Berlin, cuprinde 57 de puncte, inserate pe 15 pagini. După două zile de discuţii, guvernul federal a decis să stimuleze, anul acesta şi anul viitor, economia Republicii Federale - grav lovită de corona-pandemie.

Marea coaliţie guvernamentală, creştin-democrat/social-democrată, a dat publicităţii un plan de redresare economică. Planul este destinat depăşirii urmărilor negative provocate de criza economică izbucnită din cauza coronaepidemiei. Într-o conferinţă de presă, cancelara Angela Merkel a spus că problemele ivite au nevoie de „un răspuns curajos”:

Este nevoie de a asigura locurile de muncă, de a pune economia pe picioare şi a da economiei un nou avânt.”
Primul ministru bavarez, Markus Söder, a calificat măsurile de relansare drept „un pachet strategic solid”, declarând în cursul conferinţei de presă:

Democraţie bună necesită timp. Am negociat 21 de ore. Se poate spune că a fost muncă istovitoare.”

Efortul concret depus de către politicienii germani a fost sintetizat într-un document în care se prezintă cele 57 de puncte ale planului de redresare. Costurile întregului pachet, prevăzute pentru 2020 şi 2021, se ridică la 130 de miliarde de euro. Plata acestei sume gigantice va fi împărţită între land-uri şi între administraţia naţională care va aloca 120 de miliarde din bugetul federal.

Între altele, planul prevede o reducere a TVA de la 19 la 16 procente. Reducerea prevăzută pentru 6 luni, intră în vigoare de la 1 iulie.
Familiile vor primi pentru fiecare copil o alocaţie de 300 de euro. Sunt prevăzute, de asemenea, noi ajutoare pentru firmele în dificultate.

Deşi Uniunea Creştin-Democrată nu era de acord, social-democraţii au impus introducerea unei prime de cumpărare pentru sprijinirea sectorului auto. Prima de cumpărare de 6000 de euro se va acorda doar în cazul achiziţionării unei maşini electrice.

Transportul pe calea ferată se va bucura de un sprijin de 5 miliarde.

2,5 miliarde au fost alocate şi pentru transportul public.

Pentru depăşirea celei mai grave recesiuni postbelice, precum s-a exprimat ministrul economiei Altmaier, statul va prelua costurilor sociale într-o proporţie de 40 la sută.

Propunerea social-democraţilor de a anula datoriile comunelor nu a fost acceptată de către creştin-democraţi. Totuşi, comunele vor primi ajutoare pentru compensarea deficitelor din cauza problemelor rezultate din scăderea impozitărilor.

Firmele cu probleme se vor bucura de facilităţi fiscale. Investiţiile în sectorul sanitar şi medical vor creşte.

Sectorul cultural-artistic va fi sprijinit cu 1 miliard.

Planul de redresare mai prevede şi sume importante pentru învăţământul preşcolar şi şcolar.