Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Purtarea măștilor - obligatorie în transportul public

masti_metrou_londra.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Călătorii în transportul public din Anglia vor trebui să-și acopere fața în mod obligatoriu din data de 15 iunie, a decis guvernul britanic, în scopul prevenirii răspândirii Coronavirus. Măsura survine pe fondul relaxării restricțiilor de călătorie.  

Măștile trebuie purtate în metrou, autobuze, tramvaie, trenuri, autocare, aeronave și feriboturi, a anunțat ministrul transporturilor, Grant Shapps. Copiii foarte mici, persoanele cu dizabilități și cei cu dificultăți de respirație vor fi scutiți, a spus el.

Ministrul a adăugat că măștile chirurgicale trebuie păstrate pentru uz clinic și că în schimb călătorii vor trebui să poarte măști de acoperire a feței care ar putea fi confecționate acasă. Acestea ar trebui să acopere gura și nasul și pot fi de genul eșarfă sau o bandană legată strâns la spatele capului.

De asemenea, ministrul Shapps a subliniat că distanțarea socială și spălarea periodică a mâinilor vor fi în continuare cele mai importante măsuri pentru a preveni răspândirea virusului.

Schimbarea regulilor coincide cu redeschiderea planificată a magazinelor de vânzăre cu amănuntul neesențiale și reîntoarcererea la școli a unor elevi de gimnaziu din Anglia începând cu 15 iunie, ceea ce, spune ministrul Shapps, va pune "o presiune suplimentară” pe rețeaua de transport public.

În Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, regiuni care au autoguvernare, autoritățile nu au introdus încă obligativitatea purtării măștii în public.

Amenzi contravenționale

Asociația Medicală Britanică (BMA) s-a întrebat de ce guvernul a așteptat până la jumătatea lunii iunie pentru a aplica noua măsură, spunând că riscul răspândirii virusului ar fi fost "mult mai mic” dacă aceasta ar fi fost introdusă imediat ce a fost decretată carantina în martie.

Polițist BTP în Anglia
Poliția Britanică a Transporturilor (BTP) va trebui să ajute la punerea în practică a măsurilor
Sursa imaginii: 
Twitter

BMA a mai spus că ar dori să vadă acoperiri obligatorii ale feței în alte domenii ale vieții publice, unde distanțarea socială nu a fost posibilă și a sugerat că guvernul ar trebui să aprovizioneze publicul cu măști.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că în prezent doar două grupuri de persoane ar trebui să poarte măști de protecție - cei care sunt bolnavi și prezintă simptome și cei care au grijă de persoanele cu suspiciune de Coronavirus.

OMS nu le recomandă, de obicei, publicului, deoarece pot fi contaminate de tuse și strănuturi ale altor persoane, sau atunci când sunt puse sau scoase.

Guvernul a spus că se așteaptă ca "marea majoritate" a oamenilor să respecte noile prevederi, dar operatorii de transport vor putea emite amenzi contravenționale pentru cei care nu le respectă, într-un mod similar cu cei care călătoresc fără bilet.

Poliția britanică a transporturilor (BTP) va ajuta la implementarea noilor reguli.

Măsura va intra în vigoare cu o săptămână după debutul carantinei pentru majoritatea celor care sosesc în Regatul Unit din străinătate, pe 8 iunie.

Marea Britanie este țara din Europa cu cel mai mare număr de decese Covid-19, aproape 40000.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ