Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Angela Merkel explică măsurile de redresare economice

Angela Merkel

Într-un interviu acordat televiziunii publice germane, şefa guvernului federal a explicat aseară că suma imensă de 130 de miliarde de euro, prevăzută pentru relansarea economică, va trebui plătită de generaţiile viitoare. Ea şi-a exprimat speranţa că relansarea economică va reuşi. 

Apoi, Merkel a condamnat incidentul rasist din Statele Unite şi a vorbit despre relaţia cu preşedintele Trump. Ea a mai spus că decizia anunţată în urmă cu doi ani, de a se retrage din viaţa politică, rămâne valabilă. După încheierea mandatului actual, în 2021, nu va mai candida pentru funcţia de cancelar.

Rar s-a întâmplat ca o măsură a guvernului federal să se bucure de o primire atât de pozitivă ca şi pachetul de măsuri pentru redresarea economiei.

Acest pachet de relansare cuprinde un volum de 130 de miliarde de euro. Faptul că partenerii din marea coaliţie guvernamentală, creştin-democrat/social-democrată s-au înţeles asupra măsurilor a demonstrat şi capacitatea de armonizare a executivului într-o situaţie de criză.

Desigur, în Germania s-a pus întrebarea firească referitoare la provenienţa banilor. La această întrebare şi la altele a încercat să răspundă cancelara Angela Merkel într-un interviu acordat televiziunii publice (ZDF), difuzat joi seara.

Cu toate că în ultimii ani, Germania a reuşit să-şi reducă datoriile, iar veniturile statului au crescut, coronaepidemia a lovit din plin economia şi numărul şomerilor a început să crească. În stilul ei pragmatic, şefa guvernului a explicat că suma gigantică de 130 de miliarde constituie un împrumut. Acest împrumut îl vor plăti şi generaţiile viitoare, a precizat ea.
Ea a arătat care sunt priorităţile actuale, afirmând lapidar:
Trebuie să relansăm economia ca să se înfiinţeze locuri de muncă, iar oamenii să-şi permită să facă şi cumpărături.” Obiectivul principal, exprimat în această propoziţie laconică rămâne, precum a spus ea în acelaşi interviu, „revenirea la prosperitatea” de dinaintea izbucnirii epidemiei.

Pachetul de redresare prevede, între altele, o reducere a Taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 19 la 16 procente, însă numai pentru o perioadă de 6 luni, începând de la 1 iulie.

În unele comentarii care au circulat după ce s-au aflat detalii privitoare la măsurile adoptate, s-a cerut o prelungire a perioadei de reducere a TVA-ului. Unii chiar au cerut permanentizarea celor 16 procente TVA. Asta ar impulsiona şi consolida procesul de redresare, chiar dacă va izbucni un nou val al epidemiei.
Angela Merkel a respins toate aceste propuneri şi a spus că reducerea va fi valabilă numai 6 luni.

În cursul interviului, cancelara a recunoscut că cea mai grea decizie din ultimele 3 luni a fost cea privitoare la închiderea şcolilor şi grădiniţelor. Totodată, ea a precizat că s-a bazat mereu pe sfaturile oamenilor de ştiinţă din domeniul virologiei, lăudând activitatea acestora. Nu aceştia au luat deciziile de îngrădire, a precizat Merkel, ci oamenii politici care au primit sfaturile oamenilor de ştiinţă.

În finalul interviului, a fost întrebată ce părere are despre protestele din Statele Unite, despre incidentul rasist de acolo şi despre relaţia cu preşedintele Trump. Evitând să răspundă direct la aceste întrebări, ea a calificat actualul „stil politic” din America drept unul „controversat”.

Uciderea lui George Floyd este ceva foarte, foarte îngrozitor. Rasismul este ceva foarte îngrozitor. Societatea din Statele Unite este foarte polarizată”, a spus ea.

Referitor la relaţia cu Trump, ea a răspuns diplomatic, afirmând: „Eu colaborez cu toţi preşedinţii aleşi din lumea asta”.

La întrebarea dacă nu intenţionează totuşi să mai candideze odată pentru funcţia de cancelar, ea şi-a reiterat dorinţa de a părăsi scena politică odată cu încheierea mandatului actual.