Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Unele partide nu au înțeles nici în 2020 care sunt principiile democrației - interviu

capture_nicusor.jpg

Viceprimarul Aurelian Bădulescu a vociferat în continuu în timpul conferinței de presă organizate de Nicușor Dan. Candidatul PNL-USR la primăria Capitalei i-a cerut în repetate rânduri lui Bădulescu să păstreze distanța de protecție de 2 metri.
Sursa imaginii: 
captura imagine Digi24

Nicușor Dan, candidatul susținut de PNL și USR pentru Primăria Bucureștiului, nu a fost lăsat să vorbească în conferința de presă pe care a organizat-o de către viceprimarul capitalei, Aurelian Bădulescu, membru PSD. Incidentul îi amintește decanului Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București de un episod similar din anii '90, în care au fost implicați Corneliu Copsu și membri FSN.

O conferință de presă organizată de Nicușor Dan, candidatul susținut de PNL și USR pentru Primăria Bucureștiului, a fost bruiată de viceprimarul Capitalei. Vreme de jumătate de oră, Aurelian Bădulescu a strigat ”Fals!”, ”Mințiți!” sau ”Nu este adevărat!” la fiecare critică la adresa mandatului Gabrielei Firea rostită de Nicușor Dan. Între cei doi au avut loc, la început, și câteva îmbrânceli. Premierul Ludovic Orban susține că Firea l-a trimis pe Bădulescu acolo ca să împingă la scandal și spune că nu se aștepta la asemenea mitocănie din partea PSD.
De pe marginea drumului din Prelungirea Ghencea, în timp ce coloanele de mașini treceau pe lângă el, Nicușor Dan a reclamat starea proastă a infrastructurii de transport, falimentul RADET, sau a amintit de condamnarea României la Curtea de Justiție a UE pentru poluarea din București. La un moment dat, un bărbat pe scuter s-a oprit și i-a reproșat viceprimarului Bădulescu faptul că a bruiat conferința de presă și că nu a putut să urmărească prezentarea lui Nicușor Dan la televizor. Viceprimarul l-a acuzat că ar fi avut o înțelegere cu Nicușor Dan.

În anii '90 unii membri FSN au încercat să bruieze un discurs de-al lui Corneliu Coposu, își amintește decanul Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București. În opinia lui Antonio Momoc, unele partide nu au înțeles nici în 2020 care sunt principiile democrației.

Antonio Momoc: Mi-a amintit chiar de discursul pe care l-a încercat la un 1 decembrie 1990 Corneliu Coposu. O parte dintre cei care se aflau la tribună în acel moment, din FSN, îi încurajau pe cei din piață să bruieze discuția, în vreme ce alții păreau mai împăciuitori și spuneau că, până la urmă, toate vocile trebuie auzite, că așa e în democrație. (...) Viceprimarul, cel care este personajul principal în acest episod, vine de la PSD. E foarte clar că nu au înțeles cadrul unui limbaj propriu, până la urmă, vieții democratice. Democrația înseamnă să ai o opoziție puternică și ea să se exprime liber. Lucrul acesta pare că nu este nici acum, în 2020, înțeles de anumite partide și în cazul de față de membri marcanți în administrația publică din partea PSD. La ce am asistat este la un fel de pumn în gură unui candidat la funcția de primar care exprimă un punct de vedere. Acolo sunt încălcate multe reguli, pornind de la cele de bun simț, până la cele de exprimare și până la organizarea unui cadru de dezbatere.