
Politică
Un an de la debarcarea lui Plahotniuc. Sandu:”Trebuie să-l alungăm pe Dodon și să facem ordine până la capăt”
poza_drapele.jpg

Fostul premier moldovean, Maia Sandu, liderul PAS, susține că datorită cetățenilor moldoveni,”am reușit să alungăm de la putere cel mai autoritar regim din ultimele trei decenii”. ”A fost o decizie foarte grea pentru noi să-i smulgem pe socialiști din brațele lui Plahotniuc și să votăm împreună debarcarea acestuia de la putere. Dar, după multe consultări cu oamenii, am făcut acest pas. Am făcut acest pas pentru a pune capăt fricii și terorii. Pentru a proteja oamenii de afaceri de poftele nelimitate ale oligarhului. Pentru a stopa hărțuirea primarilor, medicilor și profesorilor, care refuzau să facă jocul regimului. Pentru a stopa filarea ziariștilor și a oamenilor care se opuneau regimului. Pentru a opri încarcerarea celor care protestau împotriva dictatorului. Pentru a le reda oamenilor libertatea de a vorbi cu glas tare despre guvernare. Pentru a înlătura sistemul mafiot care sufoca întreaga țară”, susține Maia Sandu.
Potrivit fostului prim-ministru al R.Moldova, astăzi suntem mai liberi decât în iunie 2019. ”Dar statul nostru este în continuare la cheremul unei grupări corupte, în frunte cu Igor Dodon, care, prin lăcomia și incompetența sa, nu permite țării să se dezvolte și oamenilor să trăiască bine. Acum trebuie să facem următorul pas – să-l alungăm pe Dodon de la putere și să facem ordine până la capăt, așa cum am promis în iunie 2019”, conchide ex-premierul Maia Sandu.
Andrei Năstase: ”Dodon până în ultima clipă a negociat cu Plahotniuc”
Și liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a venit cu un mesaj, la un an de la plecarea lui Plahotniuc.”Regimul sinistru și odios condus de Plahotniuc s-a prăbușit, după 10 ani în care a umilit și sărăcit Moldova și a plasat-o, fără nici o remușcare, la periferia Europei civilizate. Chiar dacă în toți acești ani și eu, alături de alți activiști civici, jurnaliști sau oameni de afaceri ne-am pus la bătaie libertatea, familiile, viața, sănătatea, repet, meritul acestui moment este al poporului Republicii Moldova, nu este meritul unui actor politic anume. Și aici, întăresc afirmația, spunându-vă că nu este nici meritul lui Andrei Năstase, nici al Maiei Sandu și cu atât mai puțin al lui Igor Dodon. Fără oamenii deșteptați ai Moldovei nu se putea face nimic, absolut nimic”. ”Până în ultima clipă a negociat cu Plahotniuc, iar atunci când și-a dat seama că planurile lui nu se vor îndeplini, datorită conjuncturii naționale și internaționale, a venit la Parlament, la Blocul ACUM, și a pozat în salvatorul națiunii. Igor Dodon nu este decât un oportunist și un fățarnic”, este de părere liderul PPDA.
Totodată, Andrei Năstase regretă că, la un an de la schimbarea puterii de la Chișinău, Blocul ACUM nu mai există. ”Din motive independente de voința mea și a colegilor mei din Platforma Demnitate și Adevăr, Blocul ACUM s-a desființat. O construcție politică de mare anvergură, pentru care atât eu cât și colegii mei din Platforma DA am muncit să o înființăm, a dispărut din cauza unei decizii atât de greu de înțeles de sutele de mii de oameni care și-au pus toate speranțele în blocul ACUM și în viitorul european al Moldovei”.
Dodon: ”Plahotniuc și Șor nu au renunțat la ideea de a prelua din nou puterea. Miza lor să destabilizeze situația politică din Moldova”
De partea sa, președintele moldovean, Igor Dodon, liderul informal al Partidului Socialiștilor, susține că odată cu debarcarea lui Plahotniuc, ”a fost salvată democrația și eliberată țara din captivitate, de sub o dictatură politică”. ”Noi am reușit să răsturnăm regimul instaurat de Plahotniuc, care pentru multă lume părea imposibil de înlăturat”, afirmă șeful statului. ”Pentru mine personal, decizia de a merge direct și ferm împotriva lui Plahotniuc a fost asociată cu riscuri foarte serioase, inclusiv am riscat cu viața mea și a celor apropiați și poate că vreodată voi deschide unele paranteze în acest sens. Dar eu consider că aceea fusese o decizie necesară pentru țară, una corectă strategic, o decizie de caracter, și nu regret nici o clipă acțiunile de atunci”, declară președintele moldovean.
În opinia lui Dodon, oligarhii Plahotniuc și Șor, au fugit din țară, dar nu au renunțat la ideea de a prelua din nou puterea sub control. ”Miza lor este să destabilizeze situația politică din Moldova, să demită guvernul, să-i manipuleze pe Maia Sandu și Andrei Năstase, să-și infiltreze oamenii din grupările parlamentare Șor și Pro-Moldova în noul guvern, toate astea pentru a se revanșa și pentru a bloca acțiunile penale pe furtul miliardului și pe uzurparea puterii în stat, acțiuni care au avansat foarte mult în ultimele luni, sub coordonarea noului Procuror General”, mai spune Dodon.
Debarcarea lui Plahotniuc a a avut loc după ce, timp de aproape trei luni, negocierile privind crearea unei alianțe la Chișinău, au eșuat. Coaliția de guvernare, formată de socialiști și Blocul ACUM, în iunie 2019, a rezistat până în noiembrie, când 63 de deputați, socialiști și democrați, au votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu. Din toamnă și până în prezent, R.Moldova are un Guvern socialist. Opoziția se pregătea, acum o lună, să dea jos Executivul, condus de fostul consilier a lui Dodon, dar s-a răzgândit, menționând că în actualele condiții, nu va vota demiterea Guvernului.
Amintim că, la 29 octombrie 2019, Procuratura Anticorupție a anunțat că ex-liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc este dat în căutare internațională și interstatală. Plahotniuc nu s-a prezentat în fața procurorilor atunci când a fost citat. Politicianul este suspectat într-un dosar penal pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Procurorii au cerut și mandat de arestare pe numele fostului lider democrat. În mai 2020, procurorii au anunțat un nou dosar privind frauda bancară pe numele lui Plahotniuc și au cerut aplicarea unui mandat de arestare.
La începutul acestui an, fostul lider democrat a primit interdicția de a intra pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Secretarul de Stat, Michael Pompeo, l-a desemnat public pentru implicare în acte semnificative de corupție.”În capacitatea sa oficială, Plahotniuc a fost implicat în acte de corupție care au subminat statul de drept și au compromis grav independența instituțiilor democratice în Moldova”, declara oficialul american.