Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: De ce nunta Regelui Mihai și Reginei Ana a avut loc la Atena

nunta_regele_mihai.jpg

Nunta Regelui Mihai cu Regina Ana, Atena, iunie 1948
Sursa imaginii: 
youtube.com

În 10 iunie 1948, la Atena, avea loc căsătoria Regelui Mihai I al României cu Principesa Ana de Bourbon-Parma, viitoarea Regină Ana a României. Căsătoria regală a avut loc într-o perioadă foarte dificilă: Regele Mihai I fusese detronat și silit să plece în exil, iar țările occidentale, care garantaseră libertatea țărilor din Europa Centrală și de Est, nu erau deloc dornice să înfrunte Uniunea Sovietică, în numele principiilor pentru care luptaseră împotriva Germaniei naziste.

Regele Mihai I și Principesa Ana de Bourbon-Parma s-au cunoscut în anul 1947, la Londra, cu prilejul căsătoriei Principesei Elisabeta a Marii Britanii, azi Regina Elisabeta a II-a. Cei doi tineri s-au hotărât repede să se căsătorească. Însă ceremonia de căsătorie a fost întârziată de opoziția Guvernului comunist din România, condus de Petru Groza, apoi de detronarea Regelui Mihai I la 30 decembrie 1947. Regele României a fost silit să plece în exil în ianuarie 1948, iar prima parte a anului și-a dedicat-o organizării exilului democratic românesc și denunțării comunismului.

Însă Regele Mihai I găsea puțini ascultători dispuși să îl ajute în Occident. Țările democratice din Occident erau încă fascinate de mitul lui Iosif Stalin. Propaganda comunistă îl prezenta pe dictatorul sovietic într-o lumină favorabilă, iar presa anglo-saxonă se obișnuise să îl denumească drept Uncle Joe. În țări precum Franța sau Italia, partidele comuniste reprezentau o forță redutabilă. De aceea, țări occidentale precum Franța, Italia sau Danemarca au sugerat Regelui Mihai I că ar fi nepotrivit ca ele să fie gazda nunții cu Principesa Ana de Bourbon-Parma. În aceste condiții, unchiul Regelui Mihai I, Regele Paul al Greciei, fratele reginei-mamă Elena a României, i-a transmis nepotului său că va organiza el nunta.

A apărut un nou impediment de natură confesională: Principesa Ana era catolică, iar Regele Mihai era ortodox. Constituția României prevedea ca descendenții cuplului regal să fie botezați și crescuți în confesiunea ortodoxă. Din acest motiv, Papa Pius al XII-lea a refuzat să consimtă la încheierea aceste căsătorii, deși regina-mamă Elena a României și Principesa Margareta de Bourbon-Parma, mama viitoare mirese, au fost în audiență la Suveranul Pontif pentru a-și pleda cauza.

Ceremonia religioasă a avut loc în rit bizantin la Atena. Șeful Casei de Bourbon-Parma, ducele Xavier, a interzis membrilor catolici ai familiei să participe la nuntă. Au venit, însă, la nuntă, rudele protestante ale Reginei Ana, adică membrii familiilor de Danemarca, de Hanovra și de Hesse. Regina Ana a României a fost condusă la altar de unchiul său, Principele Erick al Danemarcei.

Mihai și Ana și-au petrecut luna de miere în reședința de vară a regelui Greciei, la 90 de kilometri depărtare de Atena.

Reconcilierea cu Biserica Catolică a avut loc în 1966, după ce în 1965 a fost înlăturată schisma dintre Biserica Catolică și cea Ortodoxă. În biserica Sanit-Charles din principatul Monaco a avut loc o ceremonie de binecuvântare a căsătoriei regale. Regina Ana a rămas catolică, iar Regele Mihai I ortodox, până la sfârșitul vieților lor.

 

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie