Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fostul Rege al Spaniei vizat într-o anchetă de corupție la nivel înalt

juan_carlos.png

Fostul Rege al Spaniei, Juan Carlos la Madrid, decembrie 2018
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Curtea Supremă din Spania a deschis o anchetă pentru a stabili dacă regele Juan Carlos poate fi inculpat penal într-un presupus caz de corupție. Fostul monarh ar fi fost implicat într-o afacere uriașă, prin care Arabia Saudită a încredințat unui consorțiu spaniol construirea unui tren de mare viteză, care să facă legătura între Mecca și Medina.

Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, este subiectul unei anchete de corupție ce investighează episoade petrecute după abdicarea sa în 2014, a anunțat Curtea Supremă din Spania pe 8 iunie.

Fostul monarh este bănuit că ar fi încasat un comision important pentru concesionarea unui contract în valoare de 6,7 miliarde de euro încheiat cu un consorțiu de întreprinderi spaniole pentru construirea unui tren de mare viteză între Mecca și Medina. Parchetul a transmis că „ar putea fi vorba despre un act de corupție în tranzacții comerciale internaționale”.

Cotidianul elvețian Tribune de Genève a afirmat la începutul lui martie faptul că Juan Carlos a primit  100 milioane de dolari în 2008 de la regele Abdallah al Arabiei Saudite, într-un cont din Elveția al unei fundații panameze. În aceeași lună, cotidianul The Daily Telegraph a raportat faptul că și Felipe VI, fiul lui Juan Carlos, regele în funcție, ar fi beneficiat de acest fond.

„Comportament exemplar”, imunitate și amantă

După publicarea acestor articole, Felipe VI i-a retras tatălui său donația anuală în valoare de 194 000 euro de la Palatul regal. Acesta a anunțat în cele din urmă că va renunța la întreagă moștenire a tatălui său pentru „a păstra un comportament al Coroanei exemplar”.

Dosarul care-l anchetează pe tatăl său a fost deschis în septembrie 2018, după ce au fost publicate înregistrări în care fosta amantă al lui Juan Carlos, Corinna Zu Sayn-Wittgenstein, îl acuză de corupție. Dar în virtutea imunității pe care regele o posedă, doar Curtea Supremă poate verifica veridicitatea faptelor comise de către fostul monarh, în vârsta astăzi de 82 ani, abia după ce acesta a abdicat.

„Această anchetă vizează mai precis stabilirea sau eliminarea unei relevanțe penale a faptelor comise după luna iunie 2014, dată la care regele a încetat să mai beneficieze de imunitate”, a precizat Parchetul într-un comunicat.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24