Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine era Abdemalek Droukdal, liderul terorist ucis de soldații francezi?

abdemalek.png

Abdemalek Droukdal
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Ministrul francez al Apărării Naționale, Florence Parly, a anunțat că șeful Al-Qaida din Magrebul islamic, Abdemalek Droukdal, a fost ucis de către armata franceză în timpul unei operațiuni militare desfașurate în partea de nord a statului Mali.

„Pe 3 iunie, forțele armate franceze  cu sprijinul partenerilor săi l-au neutralizat pe emirul Abdemalek Droukdal, șeful organizației Al-Qaida din Magrebul islamic (AQMI), și pe câțiva dintre colaboratorii săi apropriați în timpul unei operațiuni militare din nordul Maliului”, a declarat Florence Parly.

„Lupta pentru pace și stabilitate în această regiune cunoaște o victorie răsunătoare”, a ținut să sublinieze ministrul.

Forțele armate franceze au intervenit în cadrul Operațiunii Barkhane, în nordul masivului Adrar des Ifoghas, la 80 km de satul Tessalit, conform colonelului Frédéric Barbry, intervievat de France 24. Operațiunea a fost un succes grație trupelor terestre și sprijinului primit din partea aviației.

De asemenea, Toufik Chahib, coordonatorul activitatii de propagandă al organizatiei Al-Qaida a fost „neutralizat” în timpul asaltului. Un alt jihadist s-a predat fără a lupta și trebuie să se prezinte în fața tribunalului, transmite aceeași sursă.

Conform ministrului Florence Parly, Abdelmalek Droukdal comanda ansamblul grupurilor jihadiste din Africa de Nord și banda saheliană, printre care JNIM, unul dintre principalele grupuri teroriste active în Sahel.

Veteran al Grupului islamic algerian armat, Droukdal a început să conducă Grupul Salafist GSPC în 2004. Trei ani mai târziu organizația a căpătat numele AQMI. Acesta a participat la ofensiva jihadistă din 2012 lansată în nordul statului Mali spre capitala Bamako, ofensivă pe care armata franceză a oprit-o prin operațiunea Serval la începutul lui 2013.

De atunci, în cadrul Operațiunii Barkhane, forțele armatei franceze s-au reorganizat în regiunea saheliană în care au fost mobilizati aproape 5 100 militari.

„Urmărire neîntreruptă”

Florence Parly a adăugat că armata franceză își desfășura operațiunile militare împotriva Statului  islamic din Sahara Mare (SISM), împotriva unui alt grup armat jihadist din regiune și că pe 19 mai a reușit să-l captureze pe unul dintre membri săi, Mohamed el Mrabat.

„Forțele noastre, în colaborare cu partenerii grupului G5 Sahel, vor continua să urmărească fără oprire (grupurile teroriste)”, a declarat ministrul francez al Apărării Naționale.

În fața unei amenințări jihadiste persistente, conducătorii țărilor din cadrul G5 Sahel și Franța au anunțat în ianuarie punerea în aplicare a unui nou cadru operațional cu priorități redefinite și cu o nouă acțiune concentrată pe zona numită ”trei frontiere” între Mali, Niger și Burkina Faso.

Franța împreună cu aliații săi europeni și africani au format oficial la finalul lui martie Grupul operativ Takuba, compus din forțe speciale europene care  luptă de partea armatelor din Mali și Niger în regiunea Sahel.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France 24