Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Starea de alertă dăunează campaniei electorale

Andrei Taranu tensiune justitie.jpg

Politologul Andrei Țăranu analizează motivația CCR în cazul Secției speciale (Foto: RFI/Eduard Vasilică-arhivă)
Politologul Andrei Țăranu analizează motivația CCR în cazul Secției speciale (Foto: RFI/Eduard Vasilică-arhivă)

Nu este moftul nostru politic prelungirea stării de alertă, spune premierul Ludovic Orban. El recunoaște că "din punct de vedere politic, nu este un avantaj" și face apel la rațiunea parlamentarilor pe care îi roagă să nu ia decizii în funcție de interese politice de moment. Partidele se gândesc însă la alegerile locale din toamnă, ori nu prea poți face campanie electorală cu adunări mari de oameni pentru că te împiedică restricțiile impuse de pandemia de coronavirus, spune politologul Andrei Țăranu.

PSD și Pro România încearcă să adune capital electoral și să blocheze starea de alertă. Politologul Andrei Țăranu spune la RFI că toate partidele se gândesc acum la alegerile locale din toamnă, ori nu prea poți face campanie electorală cu adunări mari de oameni pentru că te împiedică restricțiile impuse de pandemia de coronavirus.
Nici PNL, în ansamblul partidului, nu e foarte interesat de starea de alertă pentru că și electoratul său e obosit și a început deja să scadă în sondaje. În opinia lui Andrei Țăranu, guvernarea liberală, forțată de niște imperative sanitare, care sunt dincolo de preocupările partidului, încearcă să dea senzația că interesul național primează în fața celui electoral. Care e miza schimburilor de replici dintre putere și opoziție pe tema stării de alertă și a discuției dintre secretarul de stat Raed Arafat și liderii opoziției explică politologul Andrei Țăranu: