Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa+: RFI România privește către Europa Centrală și zonele învecinate

RFI România a dat startul unui proiect destinat Europei Centrale și de Est precum și vecinătății Uniunii Europene.

L-am numit  Europa+  și prin intermediul său dorim să vă aducem în atenție actualitatea din Europa Centrală și din regiunile apropiate – Balcanii de Vest și vecinătatea orientală - fiecare, cu specificul ei. Vorbim despre state membre ale Uniunii Europene, vorbim despre state care au o perspectivă de aderare, precum cele balcanice, vorbim despre state situate mai la est de Uniunea Europeană, dintre care unele își doresc o perspectivă de aderare, altele, nu.

Vom selecta articole relevante din fiecare țară, subiecte locale cu  relevanță europeană, subiecte europene cu aplicare locală.

De ce facem asta? Pentru că adesea suntem la curent cu ceea ce se întâmplă la Bruxelles și în marile capitale, dar neglijăm regiunile învecinate. Poate din cauza unei geografii mentale prin care Parisul ne pare mai aproape decât Sofia. Sau din cauza barierei lingvistice – pe care acum am doborât-o grație limbii franceze, în care discutăm cu colaboratorii noștri.

Ne propunem să vă ținem la curent cu preocupările din regiunile învecinate, să promovăm presa de calitate și să luptăm împotriva știrilor false și a dezinformării, în cadrul unui proiect realizat cu sprijinul Agenției Universitare a Francofoniei din  Europa centrală și orientală.

Și primele articole propuse deja de colaboratării noștri din aceste țări ne-au oferit informații extrem de interesante. De exemplu, despre un război comercial dintre Kosovo și vecinii săi, Bosnia și Serbia. Despre un viol cu victimă minoră care a zguduit societatea albaneză - o situație care amintește întrucâtva de cazul de la Caracal.

Am putut afla despre cinematograful auto din Sarajevo – oraș care găzduiește un important festival de film. Sau despre felul în care jurnaliștii independenți din Serbia luptă cu dezinformarea și știrile false.

În Europa Centrală, Slovenia nu știe ce să facă cu clădirea emblematică de 20 de etaje a televiziunii de stat - un proiect comunist părăsit astăzi pentru că nimeni nu a avut bani să întrețină mamutul.

În Croatia, Rijeka ar fi trebuit să fie Capitală Culturală Europeană în 2020. Pandemia a stricat planurile – dar nu este numai asta, ci și un uriaș scandal de corupție.

În timp ce în România continuă confruntările politice legate de eventuala dublare a alocațiilor, Lituania propune, odată cu pandemia, dar și cu anul electoral, un ajutor lunar de 150 euro pentru fiecare copil.

Aflăm și despre problemele cu care se confruntă lucrătorii străini din Polonia – țara se bazează mai ales pe ucrainieni, la muncile sezoniere și slab calificate.

Aceștia au plecat acasă în timpul pandemiei – cum au făcut și mulți români din Italia sau Spania - și acum nu știu în ce condiții se mai pot întoarce. În acest timp, milioane de polonezi lucrează în Germania sau Marea Britanie...

Și acesta este doar începutul! Veți putea urmări aceste articole pe pagina de internet a RFI România și veți putea auzi în programele noastre reviste ale presei din fiecare regiune avută în vedere.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica