
Politică
Strângere de mână politică pentru alegerile locale: Cum câștigă PNL și Gabriela Firea?
default.png

Sebastian Zachman: Este o înțelegere între PSD și PNL, de fapt, între toate partidele pe data alegerilor, pe posibilitatea ca Parlamentul să stabilească data alegerilor. Iar data alegerilor va fi 27 septembrie.
Reporter: Cine câștigă din această înțelegere?
S.Z: Câștigă Gabriela Firea. Nu întreg PSD-ul, ci Gabriela Firea, pe de o parte. Și de cealaltă parte, câștigă întreg PNL-ul. Liberalii de la început au vrut ca data alegerilor să fie la finalul lunii septembrie. Au vrut ca alegerile să fie organziate cât mai repede posibil, astfel încât să deconteze cât mai puțin din erodarea guvernării și totodată, să scape de toată armata de aleși locali ai PSD. Chiar dacă Guvernul nu stabilește data alegerilor, așa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani prin hotărâre de guvern și Parlamentul o va face de această dată, iată că PNL s-a trezit într-un scenariu favorabil.
Rep: Pare că este un pariu de totul sau nimic pentru Gabriela Firea în situația pe care o expuneți dumneavoastră.
S.Z: Exact despre acest plan e vorba în PSD. Baronii locali social democrați ar fi vrut să împingă alegerile locale cât mai târziu posibil, astfel încât PNL să scadă cât mai mult în sondaje. Toți primarii PSD ar fi vrut alegeri locale la finalul lunii noiembrie sau chiar în luna decembrie, însă Gabriela Firea a avut un calcul separat. În ultimele trei luni a fost hiperactivă, în această perioadă a pandemiei s-a victimizat, a venit cu tot felul de propuneri, a provocat Guvernul tot timpul pe aceste subiecte medicale, sanitare. Doamna Firea crede că a punctat foarte mult. Ar vrea să convertească această prezență în voturi. Ca și în cazul PNL-ului, interesul său a fost să aibă alegeri locale cât mai repede posibil.
Rep: Gabriela Firea a fost extrem de dură astăzi. Am auzit-o într-o intervenție. „Lăsați-ne să ne îngropăm morții.” Este o afirmație extrem de percutantă. Asta a spus primarul capitalei, vorbind despre libertățile individului și despre faptul că PNL va fi tras la răspundere pentru această perioadă, în frunte cu ministrul sănătății, Nelu Tătaru. Cât de periculos este în acest moment ca PSD să joace cartea atacului pe figura lui Nelu Tătaru, de exemplu?
"e drept că liberalii sunt încurcați la guvernare, dar pe de altă parte joacă și ei cartea victimizării."
S.Z: Suntem deja în campanie electorală. Să nu credeți că vor fi menajamente în această perioadă de luptă electorală, chiar dacă venim pe fondul unei tragedii sociale. Avem un număr foarte mare de îmbolnăviri și un număr relativ mare de morți. Gabriela Firea va folosi toate armele emoționale și politice astfel încât să reușească să câștige al doilea mandat. Are nevoie în confruntarea cu Nicușor Dan să stârnească cât mai multă emoție. Are nevoie să mobilizeze electoratul tradițional al PSD, care răspunde la astfel de stimuli, dar și electoratul nehotărât.
Rep: Nu în ultimul rând, pentru că trăim cu toții această criză sanitară, Marcel Ciolacu spune că trebuie să înceteze actuala guvernare cu achizițiile fără licitații și cu numirea de directori de spitale făcută direct, în mod unilateral. Sunt vorbe pe care ne-am obișnuit să le auzim în sens invers. Cum se face că le auzim acum dinspre PSD înspre PNL?
S.Z: Din păcate sunt atacuri pe care le auzim de cel puțin 20 de ani, indiferent de partidele care au fost la guvernare. Vedem un obicei toxic al partidelor politice de a schimba oamenii de dinaintea lor cu oamenii lor de partid. Practic, se schimbă o clientelă de partid cu o altă clientelă de partid. Aceasta este adevărul. Însă, domnul Ciolacu poate să regleze lucrurile în Parlament. PSD alături de partidele satelit, ALDE și Pro România, are majoritate în Parlament. Ori, prelungirea stării de alertă trebuie neapărat validată printr-un vot al Parlamentului, deci al majorității PSD.
Rep: Dar cu PSD, care guvernează prin majoritatea parlamentară, așa cum s-a explicat în mai multe rânduri, cu un USR, care stă în expectativă și capitalizează stând, cât de izolat vi se pare PNL la acest moment?
S.Z: De fapt, acum avem două puteri. O putere la Palatul Victoria, o putere executivă, însă, paradoxal, sunt fără sprijin parlamentar. Aici vorbim despre a doua putere, din Parlament, PSD, care vine cu tot felul de legi populiste și cu tot felul de frâne la adresa guvernării. Modifică tot felul de acte legislative și dă peste cap planurile PNL. În această situație, e drept că liberalii sunt încurcați la guvernare, dar pe de altă parte joacă și ei cartea victimizării. Am văzut în aceste luni cum PNL nu a ezitat să arunce vina pe Parlament atunci când au coborât în sondaje sau când măsurile coercitive pe care situația le-a cerut nu au fost receptate de public așa cum și-au dorit liberarlii. Va continua această luptă surdă între Parlament și Guvern până în luna decembrie când vom trage linie și vom avea o nouă majoritate parlamentară rezultată din alegeri. Atunci ne vom întoarce și la normalitatea politică. Ce se întâmplă din octombrie, noiembrie anul trecut până acum este cu totul și cu totul anormal.