Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mădălin Hodor: Represiunea din 13-15 iunie 1990, similară cu cele din 1989 și 10 august 2018

Se împlinesc 30 de ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990, când minerii din Valea Jiului au pus capăt în mod violent manifestației-maraton din Piața Universității, pentru democrație. Timp de trei zile, capitala României s-a aflat sub ocupația minerilor, sprijiniți de detașamente muncitorești și de persoane bine instruite, purtând haine civile.

Au fost devastate spații universitare, sedii ale organizațiilor neguvernamentale, birouri ale partidelor de opoziție și redacții de publicații independente.

Nu au fost stabilite vinovății pentru evenimentele de atunci, soldate cu 4 morți și circa 1.300 de răniți, iar cea ce este cunoscut sub numele de ”Dosarul Mineriadei” trenează de foarte mulți ani.  

În mai 2019 de instanța supremă, a retrimis la Secția Militară a Parchetului General dosarul Mineriadei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii. Secția Specială de anchetare a magistraților a contestat decizia, în februarie anul acesta.

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat joi „indignat” de faptul că dosarul Mineriadei din iunie 1990 „trenează de 30 de ani”.

Dreptatea nu este un moft, ci este, în acest caz, o urgență majoră!”, a afirmat președintele , în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții comunității universitare consacrate împlinirii a 30 de ani de la ”fenomenul Piața Universității”.

Istoricul Mădălin Hodor declară la RFI că mineriada din 1990 are caracteristici similare cu alte moment de represiune:  revoluția din 1989 și evenimentele din 10 august 2018.  

Toate aceste evenimente fac parte din marele peisaj al revoluției, când societatea românească sau o parte consistentă a ei își dorea trecerea rapidă spre o societate democratică, în timp ce puterea politică, emanată din cea postcomunistă își dorea menținerea cu orice preț a puterii, temporizarea, dacă nu înăbușirea acestor deziderate.

Mineriada a fost un act de represiune și accentuez foarte mult cuvântul acesta. De fapt, asta a fost, o represiune asupra populației pașnice pentru a o împiedica să conteste puterea politică. Această represiune, atât în forma ei cât și în felul în care a fost organizată , este identică cu represiunea organizată de Nicolae Ceaușescu în 1989 și o găsim în aceeași formă, la 10 august 2018 în Piața Victoriei.

Puteți urmări modul în care s-au desfășurat evenimentele și veți găsi acolo ingredientele de bază: diversiuni organizate de putere pentru a justifica intervenția în forță, arestări fără mandat, bătăi, ucideri. După care avem o uriașă operă de propagandă menită să găsească falși făptași, falși vinovați. La Nicolae Ceaușescu am avut huligani, la 13 iunie 1990 am avut golani, iar la represiunea din 10 august am avut oameni plătiți de Soros. Scenariile sunt identice, cei care le-au organizat au urmărit aceleași scopuri. Iar victimele au fost exact aceleași -  cetățenii care au ieșit în stradă pentru apărarea unor drepturi”, a spus Mădălin Hodor.