Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Campanie pentru eliminarea cuvîntului „rasă” din Constituţia germană

memorialul_holocaustului_berlin.jpg

Memorialul Holocaustului din Berlin
Memorialul Holocaustului din Berlin
Sursa imaginii: 
RFI/William Totok

În contextul discuţiilor ivite în urma morţii afro-americanului George Floyd, mai mulţi politicieni germani au atras atenţia asupra rasismului existent în societatea germană. În cursul acestei dezbateri, Partidul Ecologist a cerut scoaterea cuvîntului „rasă” din Legea Fundamentală a Republicii Federale Germania.

„Nimeni nu are voie să fie dezavantajat sau avantajat din cauza sexului, originii, rasei, limbii, patriei, ţării de baştină, credinţei sau concepţiilor religioase sau politice. Nimeni nu poate fi dezavantajat din cauza unor dizabilităţi”. Am citat articolul 3 din Legea Fundamentală (Grundgesetz) a Republicii Federale Germania.

În contextul dezbaterilor izbucnite în urma uciderii de către un poliţist a afro-americanului George Floyd, s-a declanşat şi în Germania o amplă discuţie privitoare la rasism.

Într-un interviu, acordat în urmă cu cîteva zile televiziunii publice (ZDF), cancelara Merkel a calificat uciderea lui Floyd drept „ceva foarte îngrozitor”. În acelaşi interviu, ea a atras atenţia şi asupra faptului că rasism există şi în Germania.

Opinia publică democrată din Germania este de părere că flagelul rasismului trebuie combătut.
De-a lungul anilor s-au tot făcut propuneri privind măsuri concrete de combatere a fenomenului rasist, atît în cadrul şcolilor, dar, în general, şi la nivelul societăţii. Partidul ecologist, de pildă, a cerut mai demult, eliminarea cuvîntului „rasă” din articolul 3 al Constituţiei federale, din care am citat mai devreme.

Cei care pledează pentru eliminarea cuvîntului „rasă”, spun că termenul ar trebui să fie un tabu lingvistic. Noţiunea de rasă umană reflectă un concept depăşit. Folosirea cuvîntului cimentează sau ancorează în conştiinţa oamenilor tocmai acest concept. Cuvîntul „rasă” sugerează ideea că ar exista, într-adevăr, rase umane diferite.

Despre diferenţe rasiale au vorbit în secolul al XIX-lea diferiţi biologi şi antropologi. Mişcările de extremă dreapta, au integrat rasismul în doctrinele lor politice. În Germania, Partidul Naţional-Socialist Muncitoresc German (NSDAP), în România aşa numiţii cuzişti din partidul antisemit, Liga Apărării Naţional Creştine (LANC). Primul teoretician al biologismului rasist din România şi co-fondator LANC a fost medicul Nicolae Paulescu (1869-1931). Paulescu a publicat o serie de lucrări în care susţine, dintr-o perspectivă rasistă, că evreii aparţin unei specii umane degenerate şi inferioare (cf. Peter Manu, Horia Bozdoghină, Polemica Paulescu: știință, politică, memorie, studiu introductiv de William Totok, cuvânt-înainte de Radu Ioanid, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ / Curtea Veche, Bucureşti, 2010).

Argumentele invocate de către Partidul Ecologist în vederea eliminării cuvîntului „rasă” din Constituţie se regăsesc şi într-o scrisoare deschisă, intitulată „Declaraţia de la Jena” (RFI, 12.9. 2019, audio). Grupul de profesori ai Universităţii „Friedrich Schiller” din Jena care a dat publicităţii anul trecut această „Declaraţie”, constată că noţiunea de rasă umană nu este nimic altceva decît expresia rasismului. Ideea existenţei raselor umane a fost de la bun început legată de calificarea negativă a unor categorii de oameni. Această idee a precedat preocupările, chipurile, ştiinţifice, legate de existenţa unor rase umane. În „Declaraţia” citată se mai arată că un loc de frunte în demersul rasiştilor îl ocupă biologul german, Ernst Haeckel (1834-1919), supranumit un „Darwin german”. Ernst Haeckel a pus bazele unei pseudoştiinţe (Stammesgeschichtsforschung), în care a descris presupusele rase umane printr-un arbore genealogic inventat, bazat pe prezumţii şi, nu în ultimul rînd, pe prejudecăţi. Teoriile lui Haeckel au contribuit la extinderea unei pseudo-ştiinţe care încerca să justifice rasismul bazat pe principiile ştiinţei.

Conceptul de rasă, afirmă semnatarii „Declaraţiei de la Jena”, în consens cu demersul Partidului Ecologist, este rezultatul rasismului.
De aceea, spun ecologiştii, cuvîntul nu are ce căuta în textul Constituţiei, el fiind un construct imaginar şi neştiinţific.

În contextul discuţiilor referitoare la rasism, copreşedinta Partidului Social-Democrat, Saskia Esken, a criticat poliţia germană, vorbind despre „rasism latent” existent în rîndurile forţelor de ordine. Referindu-se la creşterea cazurilor de discriminare rasistă, ea a cerut înfiinţarea unui oficiu independent care să se ocupe de problema rasismului din cadrul poliţiei germane. Ecologiştii, în schimb, au cerut şi înfiinţarea unei funcţii parlamentare speciale care să urmărească problema discriminării poliţieneşti, cît şi eliminarea cuvîntului „rasă” din textul legii fundamentale.

 
Eliminarea cuvîntului „rasă” din Constituţia germană