Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cu toată prezența ruso-chineză în regiune, balcanicii își văd viitorul în UE

ue_bruxelles.png

Sediul Comisiei Europene din Bruxelles
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Un articol din presa nord-macedoneană, la care am avut acces grație proiectului Europa+ , ne dezvăluie opiniile cetățenilor din mai multe state ale Balcanilor de Vest față de Uniunea Europeană și Statele Unite.

Sondajul a fost realizat de Centrul de Cercetare pentru Sondaje al Institutului Internațional Republican (IRI).

Privind către întreaga regiune, sondajul dezvăluie opinii divergente despre Statele Unite ca partener economic și politic, dar și un entuziasm pentru legături strânse cu Uniunea Europeană (UE). Țările avute în vedere au fost Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia.

Ca răspuns la întrebarea referitoare la țările considerate a fi cei mai importanți parteneri economici, publicul a dat răspunsuri mixte. În Kosovo cu o majoritate zdrobitoare (94%) se referă la Statele Unite.

De asemenea, majoritatea cetățenilor Muntenegrului consideră că Statele Unite sunt printre cei mai importanți parteneri politici ai țării lor.

Pentru marea majoritate a sârbilor însă, principalii parteneri ar trebui să fie Rusia (cu 73%) și China , cu 71% dintre cei chestionați.

În Bosnia și Herțegovina și Serbia, proporția celor care consideră Statele Unite ca partener politic cheie este mai mică (29 și 15%).

Entuziasmul pentru aderarea la UE rămâne însă ridicat în regiune. Dacă un referendum ar avea loc mâine în Macedonia de Nord, majoritatea cetățenilor țării (74%) ar susține calitatea de membru.

Cifra este importantă, dacă avem în vedere încercările prin care țara a trecut în ultimul timp – un referendum privind schimbarea numelui, soluție respinsă de forțele conservatoare, urmat de amânarea deschiderii negocierilor de aderare.

De altfel, dacă privim către toate țările, vom constata că majoritatea respondenților susține integrarea europeană.

În Kosovo, marea majoritate (93%) sprijină calitatea de membru și, de asemenea, marea majoritate în Bosnia și Herțegovina (76%).

Preocupările privind dezinformarea au fost de asemenea evidente în cele cinci țări studiate. Majoritatea celor intervievați din Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia recunosc că dezinformarea sau „intoxicările” din mass-media reprezintă o problemă pentru țările lor.

În plus, majoritatea respondenților din cele cinci țări au declarat că au găsit informații false sau înșelătoare în mass-media „zilnic”, „aproape în fiecare zi” sau „de mai multe ori pe săptămână”.

"Având în vedere că o mare parte a dezinformării care circulă în Balcani provine de la regimuri autoritare precum China și Rusia, este reconfortant să constatăm că cetățenii din Balcani recunosc problemele cauzate de acest fenomen", a declarat directorul regional pentru IRI, Paul McCarthy, citat de site-ul macedonean mia.mk.

În cele din urmă, sondajul indică un puternic angajament pro-occidental în Balcanii de Vest, cu toată prezența masivă în regiune a Rusiei, Chinei sau Turciei. Și cu toate ezitările manifestate de unele state membre ale Uniunii Europene.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 15 iunie 2020