Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord și-a aruncat în aer Biroul de Legătură cu Coreea de Sud (BBC)

coreea_de_nord.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Coreea de Nord şi-a distrus, într-o explozie, sediul Biroului de Legătură cu Coreea de Sud, situat la Kaesong, la frontiera intercoreeană, anunţă oficiali sud-coreeni, relatează BBC News, citat de news.ro.

Explozia a avut loc la câteva ore după ce Phenianul a reiterat ameninţări cu acţiuni militare împotriva Sudului.

Instalaţia a fost renovată şi deschisă în 2018, pentru ca cele două ţări să poată comunica.

Biroul era evacuat din ianuarie, în urma impunerii unor restricţii împotriva noului coronavirus.

Tensiunile dintre cele două Corei au crescut în ultimele săptămâni, alimentate de trimiterea unor manifeste peste frontieră de către activişti transfugi.

Sora dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a ameninţat, într-un comunicat, în weekend, să demoleze biroul, în cadrul unei  ”scene tragice”.

Biroul a fost deschis în urma unui summit între Kim şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

O explozie la Biroul de Legătură a avut loc la ora locală 14.49 (8.49, ora României), a anunţat Ministerul sud-coreean al Unificării.

”Distrugerea violentă a sediului Biroului de Legătură, la Kaesong, este o lovitură simbolică aplicată reconcilierii şi cooperării intercoreene”, apreciază un profesor de la Universitatea Ewha din Seul, Leif-Eric Easley.

”Este dificil să vedem cum poate un asemenea comportament ajuta regimul lui Kim să obţină ceea ce vrea de la lume, însă este clar că asemenea imagini vor fi folosite în propaganda internă”, apreciază el.

Cele două Corei se află tehnic în război, în contextul în care Războiul Coreei (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.