Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amenințările Coreei de Nord la adresa vecinilor din Sud un joc de imagine al surorii dictatorului Kim Jong Un?

sora_lui_kim.jpg

Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, iunie 2019
Image source: 
rfi.fr © AP-Jorge Silva

Phenianul a criticat Seulul pentru că nu împiedică transfugii să transmită pliante critice la adresa regimului Kim Jong Un cu ajutorul baloanelor de-a lungul frontierei ce separă cele două țări. Kim Yo Jong, influenta soră mai mică a dictatorului nord-coreean, a ameninţat cu riposta Coreei de Nord şi a declarat că Phenianul ar trebui "desigur să rupă relaţiile" cu Coreea de Sud.

Regimul de la Phenian a aruncat în aer biroul de legătură cu Coreea de Sud și amenință că va invada zona demilitarizată de la graniță. Tensiunile au escaladat după ce militanţi sud-coreeni ar fi paraşutat zeci de mii de pliante de propagandă antiguvernamentală în Coreea de Nord. Kim Yo Jong, influenta soră mai mică a dictatorului nord-coreean, a ameninţat cu riposta Coreei de Nord şi a declarat că Phenianul ar trebui "desigur să rupă relaţiile" cu Coreea de Sud. Analistul de politică externă, Cornel Codiță, explică la RFI care e miza intensificării tensiunilor. Inventează Coreea de Nord o criză pentru a o folosi apoi ca pârghie în negocieri viitoare pentru relaxarea sancțiunilor impuse de ONU?

Nu este foarte credibil scenariul acesta pentru că, în orice postură de negociere te-ai plasa, gestul acesta se potrivește mai degrabă cu trântitul ușii în nas. Deci nu e credibil că e un gest care ar putea sa-i ajute vreodată într-o etapă de negociere. Din punctul meu de vedere, lectura evenimentului este mai degrabă îndreptată către tabloul intern, undeva unde există, dacă nu neapărat o luptă pentru succesiune, în orice caz un tablou în care pare că succesiunea sau schimbarea regimului de putere de la regim univoc poate la un soi de cuplu care se instalează la putere. Și atunci apariția acestui nou actor, fie ca să-l înlocuiască pe cel vechi, fie ca să i se alăture, sus, în scaunul numărul 1 al puterii, e nevoie de o acreditare, e nevoie de a demonstra că acest personaj este la fel de tare, este la fel de decis, care poate lua hotărâri drastice, deci e la înălțimea locului spre care se îndreaptă.