Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Relații periculoase între Roma și Caracas

fake_news_5_stele.jpg

Șeful politic al Mișcării 5 Stele, Vito Crimi, consideră că este vorba de un fake news ridicol.
Image source: 
Faxebook/Vito Crimi

Principalul partid din Italia, Mișcarea 5 Stele, primește o lovitură din Spania după ce cotidianul conservator ABC a publicat o anchetă din care reiese că formațiunea politică italiană ar fi primit în trecut 3,5 milioande de euro finanțare ocultă din partea regimului venezuelean al lui Hugo Chavez. Atât partenerii de guvernare, cât și opoziția  italiană așteaptăp lămuriri din partea Mișcării 5Stele în legătură cu acuzațiile considerate extrem de grave și care ar putea să arunce în aer echilibrul fragil al coaliției de guvernare.

În timp ce Guvernul de la Roma promovează un discurs centrat  pe strategii de relansare economică după criza sanitară cauzată de epidemia de coronavirus, din Spania pleacă acuzații grave la adresa principalei formațiuni politice din Italia, Mișcarea 5 Stele. Acuzații care sunt destinate a trece în prim-planul actualității italiene. Pentru că Mișcarea 5 Stele, care a câștigat alegerile politice din 2018 este acuzată din paginile cotidianului conservator spaniol ABC că în anul 2010 ar fi primit 3,5 milioane de euro într-o valiză diplomatică  prin intermediul președintelui Nicolas Maduro, la vremea respectivă ministru de externe și mâna dreaptă a lui Hugo Chavez. Jurnaliștii spanioli publică și un document pe care îl atribuie serviciului secret din Venezuela. Potrivit acestui document milioanele de euro ar fi fost înmânate lui Gianroberto Casaleggio (decedat  în 2016), fondator împreună cu umoristul Beppe Grillo al Mișcării 5S.

Relația periculoasă dintre politicienii italieni și regimul lui Hugo Chavez  și  ideea că acesta din urmă ar fi finanțat cu bani negri un partid din Italia, la acea vreme nou înființat și văzut de Caracas drept o mișcare de stânga, anticapitalistă și revoluționară ridică multe semne de întrebare la Roma. Mai întâi, sunt cei vizați, Mișcarea 5 Stele care consideră că este vorba de un fake news ridicol, spune Vito Crimi, șeful politic al formațiunii în cauză.  Dar nici ambasada Venezulei la Roma nu agreează informațiile apărute în ziarul spaniol. Surse diplomatice declară pentru agențiile de presă italiene că este vorba de un fals. Părțile implicate se gândesc să acționeze în judecată publicația spaniolă. Cotidianul italian Corriere della Sera  scrie că există serioase dubii în legătură cu autenticitatea documentului prezentat de presa spaniolă și  ia în discuție mai multe elemente în acest sens. În plus, surse din serviciile secrete italiene întăresc această idee. Un document care ar putea fi fals, fără a exlude ca informațiile să fie adevarate, se arată în ziarul italian .

Intelligence italiană are ca priorioritate acum să analizeze dacă Italia se află în centrul unui scenariu care are ca obiectiv subminarea coaliției de Guvernare. Pe de altă parte Mișcarea Cinci Stele se confruntă cu lupte interne pentru leadership și în ultima vreme înregistrează în sondaje  o scădere a încrederii electoratului.

Pe de altă parte, Georgia Meloni, leader al formațiunii de dreapta - “Fratelli d’Italia-”, în opozitie, cere Guvernului  să aducă clarificări urgente în Parlament și speră ca magistratura să se grăbească în legătură cu numeroase ipoteze de infracțiune. Mai spune Meloni că dacă se vor confirma informațiile, s-ar explica indulgența specială pe care Cinci Stele a demonstrat-o în fața regimului Maduro. Italia face notă discordanta în Uniunea Europeană și nu îl recunoaște pe rivalul lui Maduro, Juan Guaidò, președinte ad interim în Venezuela.

Surprinși se arată și membri ai Partidului Democrat, parteneri de guvernare pentru Mișcarea Cinci Stele. Senatorul Tommaso Nannicini cere clarificări în legătură cu “banii dictaturii venezuelene, adăugând că “democrația italiană nu este de vânzare”. Și leaderul “Italia Viva”, Matteo Renzi, un alt partener de guvernare consideră că este just să se ancheteze în acest caz tot așa cum au fost făcute cercetări în legătura cu Russiagate, un alt caz în care este vorba de milioane de euro, de această dată venite din Rusia și destinate formațiunii Liga Nordului, condusă de Matteo Salvini. Politicieni apropiați lui Salvini sunt anchetați de justiția italiană în legătură cu peste 60 de milioane de euro care ar fi fost destinați campaniei electorale a Ligii Nordului  pentru alegerile europarlamentare.

Din Roma, Mihaela Iordache, pentru RFI.

Relații periculoase între Roma și Caracas