Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia: O acțiune pașnică de protest la nivel național a partidul pro-kurd HDP blocată de autorități

proteste_turcia.png

Ciocnire între manifestanți și forțele de ordine la Istanbul, 15 iunie 2020
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

În Turcia, Partidul pro-kurd HDP a anunțat luni că declanșează o acțiune de protest la nivel național, pentru revenirea la „calea democrației, împotriva loviturii de Stat”, după ce doi dintre deputații săi au fost destituiți din Parlament la începutul lunii iunie. Până sâmbătă, membri de partid aleși și militanții partidului pro-kurd își propun să traverseze țara pentru a denunța represiunea pe care o au de îndurat. Doar că președintele Recep Tayyip Erdogan nu are intenția să le permită acest lucru.

Marșul partidului pro-kurd nici bine nu a început că autoritățile turce au făcut tot ce se poate pentru a-l opri. În Silivri, o suburbie a Istanbulului, poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea de oameni care s-au adunat la lansarea primei etape a programului de șase zile. Mai mult de 11 persoane au fost arestate.

Autoritățile locale din zeci de provincii au limitat organizarea acestui marș care ar fi trebuit să le traverseze. Marșul ar fi mai mult simbolic, deoarece organizatorii spun că e vorba doar de o ”caravană” în timpul căreia ar urma să aibă loc întâlniri cu alte asociații și militanți ai partidului HDP.

Itinerariul ales are două puncte de plecare: Edirne, orașul aflat în nord-vestul Turciei și Hakkari, orașul din sud-est, și o singură destinație: Ankara, capitala. Partidul HDP focalizat în primul rând pe chestiunea minoriății kurde își propune totodată să reprezinte idealurile democratice ale Turciei în ansamblul ei.

La Edirne este înmormântat din noiembrie 2016 Selahattin Demirtas, fostul copreședintele al partidului. În ceea ce privește orașul Hakkari, acesta este orașul reprezentat de deputata Leyla Güven, o altă figură care luptase pentru cauza kurdă înainte de a fi destituită pe 4 iunie. La fel ca ceilalți 51 primari pro-kurzi din totalul de 65 aleși anul trecut.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după rfi.fr