Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE, față în față cu ”mozaicul” Parteneriatului Estic

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se întâlnesc astăzi, prin videoconferință, cu omologii lor din statele Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Blocul European are în față un conglomerat de state cu situații dar și aspirații extrem de diferite.

Uniunea Europeană încearcă să contribuie la stabilitatea acestor state și la consolidarea instituțiilor democratice, înainte de a aduce vorba despre vreo perspectivă de aderare – așa cum este cazul Balcanilor de Vest.

Cu toate acestea, Uniunea nu a întors spatele regiunii, în această perioadă e criză.

Încă din luna martie, Comisia Europeană a decis realocarea a 140 de milioane de euro pentru nevoi urgente către Republica Moldova şi celelalte state ale Parteneriatului Estic – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina, de asemenea, a redirecționat utilizarea instrumentelor deja existente, până la un nivel de 700 de milioane de euro. Ulterior, în luna mai, Parlamentul European a aprobat o finanțare de 3 miliarde de euro pentru partenerii UE, din care 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

Dar ar fi insuficient să vorbim despre bani, fără a privi și către obiectivele politice. Și, dacă această grupă de șase are o trăsătură geografică distinctă – se află la est de Uniunea Europeană – din punct de vedere politic, țările se află în situații foarte diferite.  

Iată cum caracterizează aceste țări analistul politic moldovean Denis Cenușă, într-un articol pentru Contributors.ro:

În prima categorie intră Ucraina și Georgia, unde aspirațiile europene sunt mixate cu cele euro-atlantice. Moldova face parte din al doilea grup, unde integrarea europeană deocamdată se contopește cu o politică externă multi-vectorială și o neutralitate constituțională stabilă. Al treilea grup este alcătuit din Armenia, pentru care integrarea euroasiatică este acceptată nu ca un substitut al agendei europene, ci ca pe soluție “de neagresiune” sau abandon din partea Rusiei. În a patra categorie nimerește Azerbaijanul, care cere o relație la egal cu UE, iar cea din urmă nu are instrumente reale de influență asimetrică. Cea de-a cincea categorie cuprinde Belarusul, care caută un echilibru cu Moscova din contul cooperării cu UE, refuzând însă orice aliniere ideologică cu Vestul ”.

Moldova, așadar, se află undeva pe la mijloc, cu o politică ambivalentă, est-vest. De când a venit la putere, guvernul apropiat de președintele socialist Igor Dodon a înclinat puternic balanța spre Est. Până acolo încât a intrat în coliziune directă cu Bucureștiul, atunci când l-a atacat pe europarlamentarul român Siegfread Mureșan, raportor pentru Moldova al Parlamentului European.

Ca să nu mai vorbim despre seria de știri false și dezinformări, venite chiar din surse oficiale, care acredita ideea că Rusia și China ar fi ajutat mai mult Republica Moldova în timpul crizei, nu Uniunea Europeană. Când în realitate, lucrurile stau exact pe dos.

Au contribuit toate acestea la schimbarea percepției din societate în favoarea Rusiei?

Se pare că nu, după cum indică rezultatele unui recent sondaj de opinie realizat de proiectul ”Vecinii UE de la Est”, finanțat de Uniunea Europeană. Astfel, peste 60% dintre cetățenii moldoveni ar avea încredere în UE, comparativ cu 33% în Uniunea Eurasiatică dominată de Rusia.

Constatăm însă o distanțare destul de evidentă între o opinie a societății ce pare tot mai bine consolidată și poziția oficială.

În ultimele luni, oficiali europeni au atras atenția asupra tergiversării reformelor, mai ales în ce privește justiția și statul de drept, dar Chișinăul a răspuns mai degrabă agresiv, cum a fost în cazul europarlamentarului Siegfried Mureșan.

Să vedem care va fi reacția după discuția de azi.

 

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 18 iunie 2020