Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum justifică șeful Cancelariei premierului redeschiderea bisericilor, nu și a teatrelor

Cum justifica sef Cancelarie premier redeschidere biserici teatre.jpg

Ionel Dancă: Nu putem ignora semnalele din partea societății (Sursa foto: gov.ro)
Ionel Dancă: Nu putem ignora semnalele din partea societății (Sursa foto: gov.ro)

Există un grad de suportabilitate al societății la măsurile restrictive pe fondul Covid-19, iar autoritățile nu pot ignora aceste semnale din partea populației. Iată ce declară la RFI Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban, întrebat de ce se redeschid bisericile și sălile de jocuri și de fitness, nu însă și teatrele sau cinematografele. El precizează că nu puteau fi redeschise toate în același timp și că nu se poate spune că unele activități sunt mai importante decât altele.

Reporter: Guvernul redeschide bisericile, sălile de jocuri și cele de fitness, nu însă și teatrele sau cinematografele. De ce, care e rațiunea acestei măsuri?

Ionel Dancă: Așa cum am afirmat de nenumărate ori, în funcție de evoluția situației epidemiologice, unele activități vor putea fi reluate. Orice activitate care presupune un contact colectiv este o activitate cu risc, din punct de vedere al răspândirii infecțiilor cu coronavirus.

 

Rep.: Adică și în biserici.

I.D.: Orice activitate în care există această posibilitate a constituirii unor grupuri de oameni, a unor colectivități, există un risc. Din acest punct de vedere, aceste activități trebuie reluate în mod gradual. Nu se pot relua toate deodată. Aici nu este o chestiune de a alege între creșe, grădinițe, teatre sau restaurante, este o chestiune de cum etapizăm toate aceste activități, reluarea acestor activități, astfel încât să reușim să limităm cât mai mult riscul de răspândire a infecțiilor, dar orice reluare a activităților în colectivitate presupune un risc, de aceea este important ca reluarea acestor activități să se facă etapizat, gradual. Nu spunem că este o activitate mai importantă decât alta, ci pur și simplu este o chestiune de a nu relaxa brusc toate activitățile, pentru că atunci controlul răspândirii infecțiilor va fi foarte dificil.

 

”Populația a înțeles foarte bine rațiunile autorităților”

 

Rep.: Da, numai că semnalul dat de Guvern în societate este că bisericile, sălile de jocuri și cele de fitness sunt mai importante decât sălile de cultură.

I.D.: Eu aș dori să evit o astfel de interpretare și eu cred că populația a înțeles foarte bine rațiunile pentru care s-a permis. Le putem lua pe rând. În momentul în care opțiunea părinților de a sta acasă pe perioada suspendării cursurilor școlare a încetat, ca urmare a faptului că s-a încheiat anul școlar, era firesc, normal, să permitem reluarea activităților pentru creșe, grădinițe, after-school-uri.

În ceea ce privește posibilitatea de desfășurare a activităților religioase, a fost o perioadă foarte lungă de timp, în care un număr important de români a simțit această privare a posibilității de a participa la ceremonii religioase, au fost impuse condiții stricte de distanțare socială, de protecția sanitară, multe slujbe s-au desfășurat în această perioadă în aer liber, cu respectarea acestor condiții și în continuare, reluarea acestor activități, chiar și în cazul bisericilor se va face cu respectarea unor condiții minime de spațiu, distanță, între participanți.

 

Rep.: Dar putem pune problema și invers: dacă suntem de acord că pericolul încă nu a trecut, iar bilanțul zilnic al îmbolnăvirilor Covid-19 asta ne arată, atunci de ce nu ați menținut închise și bisericile și sălile de fitness, pe lângă teatre și cinematografe?

I.D.: Există un grad de suportabilitate al societății la aceste măsuri și nu putem ignora aceste semnale din partea societății. Pe de altă parte, ca urmare a măsurilor de limitare a contactelor sociale, de păstrare a distanței, a obligativității a purtării măștii, situația epidemiologică ajunsese la un punct în care ne-a permis luarea unor astfel de decizii, dar suntem în continuare în stare de alertă, tocmai pentru a nu irosi tot ceea ce s-a realizat până în prezent.

 
Ionel Dancă, despre redeschiderea bisericilor, nu și a teatrelor