Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acord între croați și bosniaci pentru organizarea de alegeri în Mostar după 12 ani

mostar_old_town_wikipedia.jpg

Image source: 
wikipedia - https://en.wikipedia.org/wiki/Mostar

Acord istoric între croați și bosniaci: se vor organiza alegeri pentru prima dată în ultimii 12 ani în orașul Mostar, simbol al disensiunilor dintre cele două comunități. Negocierile au fost sprijinite de Uniunea Europeană și de Statele Unite.

Liderii comunităţilor bosniace (musulmane) şi croate (catolice) din Bosnia şi Herţegovina au ajuns la un acord privind organizarea de alegeri în Mostar, un oraş  ai cărui locuitori nu au votat în ultimii 12 ani, transmite AFP, preluată de agerpres.
Acordul a fost semnat la Mostar, în sudul ţării, de liderul partidului bosniac SDA Bakir Izetbegovic şi de cel al partidului croat HDZ Dragan Covic, după luni de negocieri cu sprijinul Uniunii Europene şi mai ales al Statelor Unite.
Conform prevederilor acestui acord, cei 106.000 de locuitori aparţinând celor două comunităţi vor putea să aleagă un consiliu municipal în cadrul scritinului programat pentru luna noiembrie.
Ultimele alegeri municipale au avut loc în 2008, iar următorul scrutin nu a putut fi organizat din cauza absenţei unui acord politic. În 2012 și 2016 alegerile nu au avut loc la Mostar din cauza unui vid juridic creat printr-o decizie a instanţei locale. Sesizată de consilierii municipali croaţi, Curtea Constituţională a decis în 2010 că un sistem special de vot aplicat acestui oraş este discriminatoriu faţă de comunitatea croată. Legislaţia anulată a fost impusă în 2004 de comunitatea internaţională în vederea reunificării oraşului, demers care a eşuat.
Această situaţie a dus la condamnarea pentru discriminare în octombrie 2019 a Bosniei şi Herţegovinei de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în urma sesizării de către o locuitoare a Mostarului care şi-a dat în judecată ţara pentru că a fost împiedicată să voteze sau să se prezinte la alegeri.

Oraşul Mostar este condus din 2008 de primarul Ljubo Beslic din partea HDZ. Mandatul său este prelungit în mod regulat de către Comisia electorală. Consiliul municipal nu mai există din 2012, anul încheierii mandatului de patru ani al celor 35 de aleşi. Conform recensământului din 2013, 48.4% din cei 106.000 de locuitori din Mostar sunt croaţi şi 44.2% sunt bosniaci.