Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ku Klux Klan sau despre eșecul terorii

ku_klux_klan.jpg

Ceremonie Ku Klux Klan, Chicago, 1920
Image source: 
wikipedia.org

În 1865, lua ființă una dintre cele mai detestate organizații teroriste din istoria Statelor Unite ale Americii. Ku Klux Klan s-a evidențiat prin crimele comise, prin teroarea prin intermediul căreia învinșii din Războiul Civil au încercat să întoarcă roata istoriei, prin antisemitism, anticatolicism și homofobie.

Războiul Civil American a fost unul dintre momentele de cotitură ale istoriei americane. Victoria Nordului a însemnat suprimarea tentativei de secesiune a statelor sclavagiste din Sud, precum și abolirea sclaviei.

Însă momentul victoriei Nordului nu a însemnat doar sfârșitul unei perioade, ci și începutul unui drum îndelungat care avea să ducă la emanciparea populației de culoare. Acest drum a fost presărat cu obstacole, iar mulți dintre foștii stăpâni de sclavi au încercat să întoarcă roata istoriei.

Unii dintre aceștia, mai exact șase foști ofițeri din armata confederației, au fondat în 1865 o organizație care a devenit una dintre cele mai detestate. Este vorba de Ku-Klux-Klan. Membrii acestei organizații au încercat să obțină prin teroare și violență exercitată asupra celor slabi ceea ce au eșuat să obțină în Războiul Civil.

Ideologia lor era cea a presupusei supremații a rasei albe. Cei mai mulți dintre membrii Ku Klux Klan erau recrutați din comunitățile protestante. Cu lașitate, membrii Ku Klux Klan se deghizau în costume fanteziste, cu capișoane conice, și atacau noaptea familiile activiștilor negri care luptau pentru emanciparea populației de culoare, precum și familiile albilor care luptau pentru egala îndreptățire a tuturor oamenilor.

Ceremoniile ridicole ale Ku Klux Klan presupuneau incendierea unor cruci și cavalcade nocturne. Cu ipocrizie, membrii Ku Klux Klan pretindeau că luptă pentru valorile morale creștine, însă ceea ce făceau în practică era exact opusul iubirii creștine. De aceea, bisericile creștine americane s-au delimitat de activitățile acestei organizații.

Treptat, Ku Klux Klan a ajuns la 550.000 de membri. În acest context, armata americană a intervenit în comitatele din sud și a demantelat această organizație, în 1872. Însă ideologia Ku Klux Klan a continuat să atragă diverși oameni.

În anul 1915, organizația a fost refondată. A crescut rapid, în contextul ascensiunii unor ideologii precum cea nazistă sau cea fascistă și a ajuns să numere aproape șase milioane de adepți. În 1944, Ku Klux Klan a fost desființată din nou. Însă organizația a renăscut în 1947. În prezent, potrivit datelor autorităților americane, Ku Klux Klan numără între 5.000 și 8.000 de membri. Este vorba de adepți ai unor curente neonaziste, combătuți de autoritățile americane.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 19 iunie 2020