Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cseke Attila (UDMR): Moțiunea de cenzură nu e o prioritate, în ciuda deficitului de democrație

Cseke Attila autoritati depasite situatie decuplati state europene.jpg

Cseke Attila face apel la echilibru, pe fondul Covid-19 (Sursa foto: Facebook/Cseke Attila)
Cseke Attila face apel la echilibru, pe fondul Covid-19 (Sursa foto: Facebook/Cseke Attila)

UDMR critică Guvernul Orban, pentru că a ocolit Parlamentul când a prelungit starea de alertă, acest lucru fiind un deficit de democrație, declară la RFI liderul senatorilor Uniunii, Cseke Attila. El spune însă despre moțiunea de cenzură anunțată de PSD că nu aceasta este prioritatea acum: ”Guvernul trebuie lăsat să lucreze, cu toate hibele lui”.

Cseke Attila critică Guvernul Orban, pentru că a ocolit Parlamentul când a prelungit starea de alertă: ”Eu m-aș referi mai mult la această problematică a stării de alertă, pentru că este destul de gravă. Aici vom avea un deficit de democrație foarte greu și un precedent periculos. Indiferent de disputa juridică legată de o reglementare în legislație sau nu, noi trebuie să avem în vedere Constituția acestei țări și decizia CCR. Or ambele spun că drepturi și libertăți fundamentale nu se pot restrânge decât de către o singură autoritate publică din România și acesta este Parlamentul”.

Liderul senatorilor UDMR crede că o moțiune de cenzură nu este prioritară acum: ”Trebuie așteptat momentul respectiv, dar noi legat de moțiunea de cenzură am avut deja în primăvară un punct de vedere și anume acela că dacă avem în vedere alegeri parlamentare la termen, atunci Guvernul actual trebuie lăsat să lucreze, cu toate hibele, cu toate controversele, cu toate bâlbele legate de comunicare pe pandemie și cu toate greșelile pe care le-a avut, Guvernul trebuie lăsat să lucreze. Sigur, este dreptul unui partid care are semnăturile necesare de a introduce o moțiune de cenzură. Vom decide la momentul respectiv, dar nu aceasta este prioritatea acum. Prioritatea este problema aceasta foarte gravă de deficit de democrație legat de neconsultarea și evitarea Parlamentului în prelungirea stării de alertă. Este într-adevăr grav”.

 
Cseke Attila, despre moțiunea de cenzură și starea de alertă