Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit UE: bugetul de relansare respins în continuare de statele nordice

rutte_olanda.jpg

Premierul olandez Mark Rutte rămâne inflexibil privind bugetul UE
Sursa imaginii: 
france24.com

Clubul țărilor nordice opuse unui buget prea generos al UE, cel pe termen lung de relansare economică, promite să nu se lase înduplecat de argumentele franco-germane sau de cele sudice. In dezbaterea prin videoconferință a liderilor UE în această dimineață se află propunerea Comisiei Europene de a aloca 750 de miliarde de euro relansării economice post Covid19, din care o treime ar fi împrumuturi. 

Aceasta este doar o primă discuție asupra subiectului. Videoconferința nu poate fi decisivă, un nouă reuniune este prevăzută pentru luna iulie. 

In centrul dezbaterii se află un cumul celor două sume , cea menționată în nord și cea dorită în sudul Europei. Propunerea Comisiei Europene care vizează astfel ca 750 de miliarde să fie injectate în economia europeană. 

Acesta este un buget de relansare cuplat cu bugetul UE 2021-2027 care ar fi garantul împrumuturilor. 

Dar împrumuturile contractate de Comisia Europeană ar fi posibile în baza economiilor deținând un triplu A , cele nordice. 

Aici intervin Olanda, Suedia, Austria și într-o oarecare măsură Danemarca. Ele propun ca unica sumă ce intră în discutie să fie cea de 250 de miliarde sub formă de împrumut acordat statelor care fac cererea și care ar putea de altfel dovedi ca sunt capabile să plătească ulterior. 

Ideea este inacceptabilă pentru Italia, Spania și purtătoarea lor de cuvânt Franța – care-și face aici subtil propriile jocuri.

De aceea, împreună cu Germania, Franța a relansat timid cooperarea de pe vremuri și a propus ca 500 de miliarde să se facă disponibile mai ales prin subvenții pentru țările cele mai afectate de Covid19.

Dar cine a fost mai afectat de Covid19? se întreabă în estul european țările atinse mai putin de pandemie, dar poate mai mult de consecințele ei economice. Pentru ele, Italia , de exemplu, care cerea inițial eurobonduri nu prevăzuse nimic. 

Comisia Europeană a propus astfel un plan care include întreaga UE și pe care nordicele nu-l pot accepta. Prim Ministrul olandez Mark Rutte, șef al clubului austerelor, cere Uniunii Europene un „nivel realist de cheltuieli” și câștigă astfel puncte în sondajele naționale.