Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cum s-a emancipat India de sub dominația britanică

mahatma_gandhi.jpg

Mahatma Gandhi în ianuarie 1948, cu puțin timp înaintea morții...
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

În secolul al XIX-lea, India devenise cea mai importantă colonie britanică. Era supranumită ”Perla Coroanei”, iar regina Victoria a Marii Britanii și-a luat și titlul de împărăteasă a Indiei. Însă puțini dintre indieni se bucurau de drepturi depline și erau tratați pe picior de egalitate cu britanicii. Astfel că în India a început o mișcare pentru drepturi civile, dezvoltată în jurul Congresului Național Indian. Această mișcare a dus la obținerea independenței, în 1950.

Transformarea Indiei în colonie a fost o afacere foarte profitabilă pentru britanici. India avea numeroase materii prime, mână de lucru numeroasă și, prin populația sa imensă, era o piață excelentă de desfacere pentru mărfurile britanice.

În ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, britanicii au devenit din ce în ce mai conștienți de imensa valoare a Indiei pentru imperiul lor, mai ales după o răscoală de proporții produsă în 1857. Astfel că britanicii au început să investească din ce în ce mai mult în dezvoltarea Indiei.

Au construit rețele de telegraf, șosele, căi ferate, fabrici, școli și au făcut reforme sociale. Britanicii au încercat să construiască un sistem democratic parlamentar, asemănător celui de Londra, însă, în același timp, au încercat să păstreze cât mai mai multe din privilegiile aristocraților indieni care colaborau cu administrația colonială.

În acest context, a luat naștere o mișcare pentru drepturile civile și naționale, care a dus la cristalizarea Congresului Național Indian, în 1885.

Izbucnirea Primului Război Mondial a arătat încă o dată importanța Indiei pentru imperiul britanic. Aproximativ un milion de soldați indieni au fost mobilizați și trimiși să lupte pe diferite fronturi de partea Marii Britanii. Contribuția importantă a Indiei la război a dus la renegocierea raporturilor dintre metropolă și colonie.

Indienii au început să solicite tot mai apăsat dreptul de autoguvernare. Mișcarea non-violentă a adoptat strategia necooperării civice, iar simbolul ei a devenit gânditorul Mahatma Gandhi. Indienii au reușit să determine adoptarea unor reforme importante în anii 1930, care au dus la lărgirea drepturilor politice, inclusiv a celui de vot, pentru noi categorii sociale. Astfel, a crescut baza electorală a Congresului Național Indian, care a început să obțină tot mai multe victorii.

Soldații indieni au luat parte și la Cel de-al Doilea Război Mondial, iar contribuția lor la victorie a creat contextul pentru negocierea independenței. Marea Britanie a acordat independența Indiei în 1947, care devenea dominion în cadrul Commonwealth-ului. Trei ani mai târziu, India devenea republică. Au apărut tensiuni uriașe între hinduși și musulmani, iar acest lucru a dus la divizarea țării în două: India, cu majoritate hindusă, și Pakistan, cu majoritate musulmană. Între cele două state încă există o dispută teritorială, legată de controlul asupra Cașmirului.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie