Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China: doi cetățeni canadieni, inculpați pentru „spionaj”

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

China a pus sub acuzare oficial doi cetățeni canadieni pentru acțiuni de „spionaj”, reținuți încă din decembrie 2018 de către securitatea națională.  Această situație înrăutățește serios relațiile diplomatice dintre Beijing și Ottawa.

Michael Kovrig, fost ocupant al unei funcții diplomatice la Beijing, precum și consultantul și omul de afaceri Michael Spavor, specialist în chestiuni cu privire la Coreea de Nord, sunt acuzați de „spionaj” și pentru „divulgarea unor secrete de Stat” a indicat, vineri, 19 iunie, Parchetul chinez în două comunicate de presă.

Cei doi bărbați, au fost reținuți în decembrie 2018, la doar câteva zile după ce, la cererea Justiției americane, Canada a aprobat extrădarea dnei Meng Wanzhou, directorul financiar al companiei gigant de telecomunicații Huawei.

Dna Meng, fiica fondatorului companiei Huawei, este acuzată de SUA pentru nerespectarea sancțiunilor americane asupra Iranului. Arestarea acesteia la finalul anului 2018 a deschis o criză diplomatică fără precedent între Ottawa și Beijing. Situația în care se află acum cei doi canadieni este percepută în Occident ca o modalitate de răzbunare.

Afirmând că este „un stat de drept”, China se contrazice de fapt, fiindcă justiția se află sub influența Partidului comunist chinez (PCC). China tratează cazurile care sunt legate de securitatea națională cu o mare opacitate. Beijingul a dat de multe ori de înțeles faptul că eliberarea numărului doi de la Huawei, Meng Wanzhou, este o condiție sine-qua-non pentru ameliorarea relațiilor cu Ottawa.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după rfi.fr