Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Casa Albă, o corabie în derivă – noi dezvăluiri zguduie administrația Trump

bolton.jpg

Președintele american Donald Trump și fostul său consilier pentru Securitate Națională John Bolton (februarie 2019).
Președintele american Donald Trump și fostul său consilier pentru Securitate Națională John Bolton (februarie 2019).
Image source: 
REUTERS/Leah Millis

Apare astăzi în librăriile americane cartea pe care Administrația Trump a încercat, fără succes, s-o ascundă de ochii publicului:  ÎN MIJLOCUL ACȚIUNII/The Room Where it Happened/: Memorii de la Casă Albă, semnată de  fostul Consilier pentru Securitate Națională John Bolton și publicată de editura Simon&Schuster. Portretul devastator pe care-l zugrăvește Bolton - Republican conservator cu vechi state de serviciu - al unui președinte debusolat, "fără o filozofie, fără o strategie, urmând exclusiv interesul personal" este încă o lovitură de imagine dată lui Donald Trump, deja fragilizat de o dublă criză, sanitară și economică,  în picaj de popularitate - actualmente la cota 38%, două puncte procentuale mai puțin decât luna trecută - și surclasat în sondaje de rivalul său la prezidențialele din noiembrie, Joe Biden.

Relatează din SUA corespondentul RFI Radu Tudor:

Donald Trump cel fără de mască a fost încă o dată demascat politic.

"Nesăbuit", "imprevizibil", "bizar",  "șocant de ignorant",  "incapabil să distingă interesul național de cel personal" sunt doar câteva dintre caracterizările cu care-l copleșește John Bolton, care i-a fost Consilier pentru Securitate Națională, al treilea, din aprilie 2018 până-n septembrie 2019.

"Nu cred că-i apt, nu cred că are competența necesară pentru a-și îndeplini atribuțiile  prezidențiale. Nu-l ghidează nimic altceva decît propriul interes electoral", rezuma John Bolton care s-a îmbarcat pe fregata în furtună a Executivului trumpian după o carieră mai mult decât onorabilă sub trei președinți Republicani, pe care i-a servit ca ministru- adjunct al Justiției între 1985 și 1989, înalt funcționar  în ierarhia Externelor între 1989 și 1993 și apoi  în perioada 2001- 2005,  ambasador la Națiunile Unite din august 2005 până-n decembrie  2006.

Republicanul pur-sînge, instituționalistul serios devotat cutumelor și principiilor, s-a trezit brusc într-o Casă Albă "cum n-a mai fost", un spațiu al duplicității, mâncătoriei, și ploconelilor în fața unui lider capricios și răzbunător, un haos al rivalităților unde tronează ginerele și fiica președintelui, care trag toate sforile deși calitățile lor de păpușari pe scene mari sunt îndoielnice, o corabie în derivă pe care cei cu experiență, discernământ și auto-respect precum fostul șef de cabinet John Kelly sunt "disperați" s-o abandoneze.

"N-am nici o îndoială că Bolton spune adevărul. Bolton e un om onest. Punct", scrie William Kristol, care se învârte, de zeci de ani, în aceleași înalte cercuri conservatoare.

 Acest om "onest" și animat de valori vetuste, John Bolton, observă un președinte care în iulie 2019, la Helsinki, îi da crezare public lui Putin, nu serviciilor secrete americane, pe chestiunea imixtiunii ruse în alegerile din 2016, care în iunie 2019, la întrunirea liderilor marilor puteri industrializate G-20 de la Osaka, îi cere sprijin electoral președintelui chinez Xi, a cărui politică de persecuție și detenție în masă a minorității uighure o binecuvântează, care nu ezită să promită președintelui chinez și celui turc, Erdogan că intervine pentru a "aranja" cazuri aflate în instanțe federale americane,  care, cum s-a probat concludent în procesul senatorial de destituire, utilizează cleștele ajutorului militar aprobat de Parlament pentru a încerca să-i smulgă  președintelui Ucrainei promisiunea de a-l ancheta pe Joe Biden, rivalul său la prezidențialele din noiembrie.

Un președinte, Donald Trump, pentru care totu-i tranzacție, totu-i auto-interes, pentru care "obstrucționarea actului de justiție este un mod de viață". Un "lider al lumii libere" care nu înțelege împărțirea Coreei în 1945, care n-a aflat că Finlanda e independentă sau că Marea Britanie e putere nucleară, și care trăiește cu iluzia că Venezuela e parte a Statelor Unite.

"O fi Trump mare negociator când e vorba de imobiliar manhattanian, dar când cel căruia nu-i place să citească și să se instruiască  are a negocia cu un tip ca Putin, care și-a consacrat viața înțelegerii poziției strategice a Rusiei în lume, America e pusă într-o situație foarte dificilă".

Negocierile intens personalizate și mediatizate  ale lui Trump cu dictatorul de la Phenian, Kim Jung Un,  au fost, pentru John Bolton, un alt moment complicat și revelator  al calvarului său executiv.

"Ideea că laude unsuroase îl vor convinge pe un dictator brutal să ajungă la o înțelegere cu America mi s-a părut ceva șocant de naiv și de periculos. O nebunie  când la mijloc este arma nucleară în mâinile unui regim irațional. Statele Unite nu s-au ales cu nimic. Au  conferit mult mai multă legitimitate unui tiran, dar nu au realizat nimic palpabil".

Donald Trump s-a ales cu ceva impalpabil, evanescent dar esențial pentru ego-ul său fragil: atenție, câștig de imagine  pe scena mondială.

Pentru mulți, dezvăluirile boltoniene vin prea târziu. "O fi Bolton autor, dar patriot nu-i," a fost sentința deputatului Adam Schiff,  cel care a coordonat procedura parlamentară de inculpare a lui Trump pentru abuz de putere și obstrucționarea justiției. Bolton a refuzat să participe ca martor, intrând în arenă abia acum, pentru bani spun detractorii - avansul de 2 milioane încasat de la editura Simon&Schuster - bani pe care riscă să-i piardă pentru că Administrația intenționează să-l acționeze în instanță pentru dezvăluirea de informații secretizate.

E o acuză pe care Bolton, care s-a supus vreme de patru luni - până când a mirosit tergiversare nejustificată - procedurii standard de verificare, o respinge categoric.

"Nu cred că Trump se teme cu adevărat de ce vor citi guvernele străine, se teme de ce vor citi americanii".

Americani care, argumentează fostul Consilier pentru Securitate Națională, au acum, grație cărții sale, posibilitatea de a-și rotunji imaginea despre ocupantul Casei Albe, care se prezintă în noiembrie la judecata electoratului.

Instanțele, alertate pe 16 și apoi 17 iunie, au refuzat să oprească difuzarea cărții și urmează să se pronunțe pe fond. Până atunci, John Bolton e supus tratamentului de care au avut parte mai toți cei care l-au precedat în materie de expozee publicistice din interior despre carnavalul de la Casa Albă: bălăcăreală energică, mulți-direcțională, cu delicatețuri verbale bine alese de subalterni zeloși, de la "trădător" la clasicele "incompetent, "relicvă", "nătărău", "smintit".

Pe scurt, "prost ca noaptea", ca să preluăm formula uzitată de însăși purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

"Dacă-i despoi de titlurile simandicoase de miniștri sau consilieri prezidențiali, dacă faci abstracție de zorzoanele posturilor și de costumele fine pe care le poartă, cei care în aceste zile se stropșesc la Bolton se comportă în esență ca  niște gangsteri care transmit amenințarea  mafiotă "dacă ciripesti, o sfeclești", opina fostul director-adjunct pentru contrainformații al Poliției Federale, Frank Figliuzzi.